Μια σημαντική εκδήλωση με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση του 1821 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Αυγούστου στις 19:30 στον αύλειο χώρο του Ι.Ν. των Αγίων Αναργύρων στα Περιβόλια. Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Ρεθύμνου και από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Περιβολίων Μισιρίων «Εμμ. Παχλάς». Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση έχει τον δικό της μοναδικό συμβολισμό, αφού στον χώρο βρίσκεται το μνημείο του Περβολιανού οπλαρχηγού Εμμανουήλ Παχλά και των άλλων Περβολιανών που έπεσαν πολεμώντας στη Μονή Αρκαδίου κατά τη μεγάλη κρητική επανάσταση του 1866.
Η τιμητική εκδήλωση μνήμης θα ξεκινήσει με ομιλία-παρουσίαση του δασκάλου και ιστορικού ερευνητή κ. Νίκου Δερεδάκη με θέμα «Ο Πύργος του Μπιριτσί Κουλέ στα Περιβόλια και η ομώνυμη μάχη κατά την επανάσταση του 1821». Ο κ. Δερεδάκης θα παρουσιάσει το άγνωστο αυτό μνημείο, αφού από την εποχή της Βενετοκρατίας υπήρχε στην Κρήτη ένα εκτεταμένο δίκτυο παράκτιων πύργων για την ασφάλεια του νησιού από τις πειρατικές επιδρομές. Οι πύργοι αυτοί διατηρήθηκαν, αυξήθηκαν αριθμητικά και βελτιώθηκαν οχυρωματικά κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κατοχής. Στα Περιβόλια του Ρεθύμνου, παραλιακά, υπήρχε η πρωτοσκοπιά, ή Μπιριτσί Κουλέ, επειδή ήταν ο πρώτος πύργος μετά το φρούριο του Ρεθύμνου. Κατά την επανάσταση του 1821 και συγκεκριμένα στις 3 Φεβρουαρίου 1822, οι επαναστάτες, με συντονισμένες ενέργειές τους, κατέλαβαν τη γέφυρα του πλατανιανού ποταμού και από εκεί ξεκίνησαν επίθεση για να καταλάβουν τον Μπιριτσί Κουλέ. Η μάχη, που κράτησε όλη την ημέρα, ήταν σφοδρή και αμφίρροπη με τελικούς νικητές τους επαναστάτες Κρήτες που καταδίωξαν τους Τούρκους μέχρι τα τείχη της πόλης, οι οποίοι είχαν μεγάλες απώλειες.
Στη συνέχεια τον λόγο θα πάρει ο Συλλέκτης και Αναβιωτής κ. Νεκτάριος Καλλιγιάννης, που για πρώτη φορά θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την πλούσια συλλογή του από όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην Κρήτη κατά την επανάσταση του 1821, τόσο από τους Κρήτες επαναστάτες όσο και από τους Τούρκους. Θα παρουσιαστούν το θρυλικό καριοφίλι, η πιστόλα, το γιαταγάνι, η πάλα ή σπάθα, το κρητικό μαχαίρι και άλλα αγχέμαχα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν στην Κρήτη κατά τη μεγάλη επανάσταση του 1821. Συγχρόνως, οι παρευρισκόμενοι θα μπορούν να δουν και να γνωρίσουν και πολλά άλλα εξαρτήματα που ήταν απαραίτητα στη μάχη: το χαρμπί, το μεδουλάρι, τις παλάσκες και το σελάχι, που συμπλήρωναν την εξάρτυση του κρητικού επαναστάτη. Τέλος, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος κατασκευής των φυσεκιών, καθώς και το γέμισμα και η εκπυρσοκρότηση του εμπροσθογεμούς όπλου της εποχής.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης με τη ριζίτικη ομάδα του, που θα αποδώσει τραγούδι της εποχής, ενώ η χορευτική ομάδα του Συλλόγου θα χορέψει το πολεμικό πεντοζάλι.
Η εκδήλωση θα κλείσει με μπουφέ που θα παραθέσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβολίων Μισιρίων «Εμμ. Παχλάς».
Στην εκδήλωση θα τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα που προβλέπει ο ΕΟΔΥ, ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά προστατευτική μάσκα.