Η ταινία Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου απέσπασε τέσσερα χρυσά αγαλματίδια στην 96η τελετή απονομής των Όσκαρ, ενώ μεγάλη νικήτρια ήταν το Oppenheimer που κέρδισε επτά, μεταξύ των οποίων τα Όσκαρ Καλύτερης ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου.
Θριαμβευτική ήταν η βραδιά για τον Έλληνα σκηνοθέτη Γιώργο Λάνθιμο καθώς από τα 11 Όσκαρ που διεκδίκησε το Poor Things, κέρδισε τα τέσσερα.
Το Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν, από τα 13 βραβεία που διεκδίκησε, κέρδισε τα επτά.
Η ταινία του Λάνθιμου «Poor Things» κέρδισε το Όσκαρ στις κατηγορίες Καλύτερου Μακιγιάζ / Κομμώσεων, Καλύτερης Σκηνογραφίας, Καλύτερων Κοστουμιών και φυσικά του Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της Έμα Στόουν ως Μπέλα Μπάξτερ.
Μεγάλη νικήτρια της βραδιάς η ταινία Oppenheimer, με 7 χρυσά αγαλματίδια και συγκεκριμένα τα Οσκαρ: Α’ Ανδρικού (Κίλιαν Μέρφι), Β’ Ανδρικού Ρόλου (Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ), Μοντάζ, Φωτογραφίας, Μουσικής, Σκηνοθεσίας και φυσικά Καλύτερης Ταινίας. Να σημειωθεί ότι ο Κρίστοφερ Νόλαν δεν έβγαλε κατά παράδοση λόγο αλλά άφησε χώρο στους υπόλοιπους παραγωγούς.
Ο Τζίμι Κίμελ, ανέλαβε για 4η φορά την παρουσίαση της μεγάλης βραδιάς, ανοίγοντας το show με ένα προηχογραφημένο σκετς με την πρωταγωνίστρια της «Barbie» Μάργκοτ Ρόμπι και στη συνέχεια ανέβηκε στη σκηνή καταχειροκροτούμενος.
Ο παρουσιαστής συμπεριέλαβε τον Μέσι, τον σκύλο από την ταινία «Anatomy of a Fall», στον μονόλογό του για τα Όσκαρ και η κάμερα στράφηκε προς το τετράποδο που καθόταν δίπλα στο αφεντικό του.
Το πρώτο Όσκαρ στην καριέρα του Γουές Άντερσον, αλλά χωρίς τον ίδιο να βρίσκεται στο Dolby Theater για να το παραλάβει.
Δύο Όσκαρ για την ταινία «Ζώνη Ενδιαφέροντος» με ισορροπημένες και μετρημένες αναφορές στους λόγους των νικητών που εστίαζαν στη μνήμη και την αρετή της ειρήνης.
Δεύτερο Όσκαρ για το στούντιο Γκίμπλυ και τον Μιγιαζάκι, για το «Αγόρι και τον Ιρωδιό».
Η Ντιβάιν Τζόι Ράντολφ κέρδισε το πρώτο βραβείο της βραδιάς. Το Όσκαρ β’ γυναικείου ρόλου για την ενσάρκωση της πενθούσας μαγείρισσας στη χριστουγεννιάτικη ταινία «Τα παιδιά του χειμώνα» («The Holdovers», σε σκηνοθεσία Αλεξάντερ Πέιν).
Η ερμηνεία της 37χρονης αφροαμερικανίδας ηθοποιού στον ρόλο της Μέρι Λαμ της χάρισε την επικράτηση έναντι βαρύτερων ονομάτων: το βραβείο διεκδικούσαν επίσης η Τζόντι Φόστερ («Nyad»), η Αμέρικα Φερέρα («Μπάρμπι»), η Έμιλι Μπλαντ («Οπενχάιμερ»), και η Ντανιέλ Μπρουκς («The Color Purple»)..
Η Ντιβάιν Τζόι Ράντολφ έδωσε ένα συγκινητικό λόγο που όσοι τον άκουσαν δεν θα τον ξεχάσουν ποτέ, με αφορμή της βράβευση της για την ταινία του Αλεξάντερ Πέιν «Τα Παιδιά του Χειμώνα».
Το «American Fiction» κέρδισε το Όσκαρ διασκευασμένου σεναρίου και η «Ανατομία μιας Πτώσης» το Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.
Η Barbie κατάφερε να κερδίσει ένα χρυσό αγαλματίδιο αφού η Μπίλι Άιλις και ο αδελφός της κέρδισαν το δεύτερο Όσκαρ τους.
Αναφορές στην Γάζα και το «καρφί» Κίμελ στον Τραμπ
Στην τελετή απονομής των Βραβείων Όσκαρ δεν έλειψαν οι αναφορές στον πόλεμο που μαίνεται στη Γάζα και ελάχιστες πολιτικές, με εξαίρεση τους νικητήριους λόγους στα Όσκαρ Ντοκιμαντέρ και Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας, αλλά και το «καρφί» του Τζίμι Κίμελ στον Ντόναλντ Τραμπ.
Συγκινητική ήταν η στιγμή με τον φόρο τιμής που αποδόθηκε σε όσους καλλιτέχνες έφυγαν από τη ζωή τη χρονιά που πέρασε, με τον Αντρέα Μποτσέλι και τον γιο του Ματέο να μαγεύουν το κοινό του «Dolby Theatre» με τις φωνές τους.
Έμα Στόουν: «Χάλασε το φόρεμά μου, πάει και η φωνή μου»
Η Έμα Στόουν βρισκόταν σε κατάσταση σοκ, και ανέβηκε συγκινημένη στη σκηνή για να παραλάβει το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, ζητώντας βοήθεια για το φόρεμά της. «Χάλασε το φόρεμά μου, πάει και η φωνή μου» θα πει, και ευχαριστεί τις συνυποψήφιές της.
«Έπαθα άλλη μια κρίση πανικού τις προάλλες ο Γιώργος με συμβούλεψε να το βγάλω από το μυαλό μου. Σε ευχαριστώ Γιώργο για το δώρο του ρόλου της Μπέλα Μπάξτερ», είπε η ηθοποιός.
Στη συνέχεια ευχαρίστησε το σύζυγο και την τρίχρονη κόρη της παρακαλώντας μας να μην κοιτάμε το φερμουάρ από το φόρεμά της που έχει χαλάσει.
Πρώτο Όσκαρ για τον Κίλιαν Μέρφι
Το Όσκαρ Α Ανδρικού Ρόλου κέρδισε ο Κίλιαν Μέρφι για την ερμηνεία του στην ταινία Oppenheimer, το πορτρέτο του πατέρα της ατομικής βόμβας. Ο 47χρονος Ιρλανδός ηθοποιός, που ερμηνεύει τον φυσικό που ανέτρεψε την ιστορία, επικράτησε των Πολ Τζιαμάτι («Τα παιδιά του χειμώνα»), Μπράντλι Κούπερ («Maestro»), Τζέφρι Ράιτ («American Fiction») και Κόλμαν Ντομίνγκο («Rustin»).
Ήταν η πρώτη υποψηφιότητα του Μέρφι στα βραβεία και κατακτά το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου ενώ αποθεώθηκε στο «Dolby Theater».
Ο Κίλιαν Μέρφι υποδύθηκε τον Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, πατέρα της ατομικής βόμβας, στο έπος του Κρίστοφερ Νόλαν.
Ένα ακόμη Όσκαρ Σκηνοθεσίας στον Κρίστοφερ Νόλαν
Ο Κρίστοφερ Νόλαν έλαβε το Όσκαρ σκηνοθεσίας για το φιλμ Oppenheimer. Το μάλλον απρόβλεπτο, ραφιναρισμένο blockbuster, το οποίο έσπασε το φράγμα του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο παγκόσμιο box office, είχε μετατρέψει ήδη τον 53χρονο αμερικανοβρετανό σκηνοθέτη στο φαβορί των βραβείων. Επικράτησε των Μάρτιν Σκορσέζε («Οι δολοφόνοι του ανθισμένου φεγγαριού»), Ζιστίν Τριέ («Ανατομία μιας πτώσης»), Γιώργου Λάνθιμου («Poor Things») και Μπράντλι Κούπερ («Maestro»).
Γυμνός ο Τζον Σίνα
Ο ηθοποιός και wrestler Τζον Σίνα ανέβηκε γυμνός στη σκηνή για να παρουσιάσει τις υποψηφιότητες για Όσκαρ Κοστουμιών.
Σάρωσε το Oppenheimer με 7 Όσκαρ
Η ταινία Oppenheimer του Κρίστοφερ Νόλαν σάρωσε με 7 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων της Καλύτερης Ταινίας, Σκηνοθεσίας και Α’ Ανδρικού Ρόλου (Κίλιαν Μέρφι), επισφραγίζοντας την κυριαρχία του τη βραδιά που εξασφάλισε συνολικά επτά αγαλματίδια.
Το πορτρέτο του πατέρα της ατομικής βόμβας, που είχε την ιδιαιτερότητα ότι αντιμετωπίστηκε με διθυράμβους από την κριτική και γνώρισε εμπορική επιτυχία στις αίθουσες, με εισπράξεις που ξεπέρασαν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια παγκοσμίως, επικράτησε των «Μπάρμπι», «Ανατομία μιας πτώσης», «Poor things» και «Τα παιδιά του χειμώνα», μεταξύ άλλων, μια χρονιά που γενικά οι ταινίες χαρακτηρίστηκαν υψηλού βαθμού ποιότητας.
Όσκαρ 2024: Ο κατάλογος των νικητών στις κυριότερες κατηγορίες
Καλύτερης ταινίας
Oppenheimer
Καλύτερης σκηνοθεσίας
Κρίστοφερ Νόλαν, «Oppenheimer»
Α΄ γυναικείου ρόλου
Έμμα Στόουν, «Poor Things»
Α΄ ανδρικού ρόλου
Κίλιαν Μέρφι, «Oppenheimer»
Β΄ γυναικείου ρόλου
Ντέι’Βάιν Τζόι Ράντολφ, «Τα παιδιά του χειμώνα»
Β΄ ανδρικού ρόλου
Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, «Οπενχάιμερ»
Ξένης ταινίας
«Η Ζώνη του Ενδιαφέροντος» (Βρετανία)
Ταινίας animation
«Το αγόρι και ο ερωδιός», του Χαγιάο Μιγιαζάκι
Ντοκιμαντέρ
«20 ημέρες στην Μαριούπολη»
Πρωτότυπου σεναρίου
«Ανατομία μιας πτώσης»
Διασκευασμένου σεναρίου
«American Fiction»
Μουσικής
«Oppenheimer»
Πρωτότυπου τραγουδιού
«What Was I Made For?», «Μπάρμπι»
Ήχου
«Η ζώνη του ενδιαφέροντος»
Σκηνογραφίας
«Poor things»
Φωτογραφίας
«Oppenheime»
Κοστουμιών
«Poor Things»
Σύντομης ταινίας animation
«War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko»
Σύντομου ντοκιμαντέρ
«The Last Repair Shop».
Πηγή: iefimerida.gr