Πανελλαδική αγανάκτηση για την αποτυχία της δακοκτονίας – Αγωγές κατά των υπευθύνων

Σε αγωγές κατά των υπευθύνων προσανατολίζονται οι ελαιοπαραγωγοί για τις σημαντικές απώλειες που υπέστησαν και φέτος λόγω της αναποτελεσματικότητας των προγραμμάτων καταπολέμησης του δάκου.

Το πρόβλημα έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις και στην Κρήτη. Όπως δηλώνει στη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ” ο Πρόεδρος της ΕΑΣΗ κ. Ανδρέας Στρατάκης, φέτος στα ελαιουργεία μας το λάδι είναι πολύ υποβαθμισμένο από το δάκο, όπως συμβαίνει και πανελλαδικά.

Ο κ. Στρατάκης τονίζει ότι η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματική δακοκτονια χωρίς λεφτά. Δυστυχώς αντί να αυξάνονται τα σχετικά κονδύλια, η κυβέρνηση τα περιόρισε ακόμα περισσότερο.

Και υπογραμμίζει ο κ. Στρατάκης:

“Ο νομός Ηρακλείου έχει 861.000 στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας και 17,5 εκατομμύρια ελαιόδενδρα. Για να ψεκαστούν όλα αυτά τα δένδρα χρειάζονται λεφτά!”.

Ο υπουργός εμπαίζει τους ελαιοπαραγωγούς

Eνώ η αγανάκτηση μεταξύ των ελαιοπαραγωγών έχει φθάσει πανελλαδικά στο κατακόρυφο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης επιχειρεί να κοροϊδέψει ξανά τον κόσμο με μια τροπολογία που λέει πως θα καταθέσει στη Βουλή, με την οποία θα προδεσμεύονται τα χρήματα για τη δακοκτονία, με στόχο “να ξεκινάει η διαδικασία τέλος Απριλίου με αρχές Μαΐου”.

Στην εν λόγω τροπολογία, θα περιλαμβάνεται και η δημιουργία ενός συντονιστικού κέντρου που θα συνεργάζεται με τις περιφέρειες.

Πάντως πληροφορίες θέλουν ήδη ελαιοπαραγωγούς από Μεσσηνία, Αργολίδα και όχι μόνον να προσανατολίζονται σε αγωγές κατά των υπευθύνων, για τις απώλειες.

Σημειωτέον ότι ο υπουργός συναντήθηκε  με ελαιοκαλλιεργητές και παραγωγούς της Πελοποννήσου, προκειμένου να συζητήσουν για το ζήτημα του δάκου που έχει προσβάλει τις ελαιοκαλλιέργειες και έχει προκαλέσει υψηλό βαθμό ζημιάς στην παραγωγή, στην ποιότητα και στην τιμή του ελαιολάδου.

Η χώρα έχει ήδη καταθέσει αίτημα τεκμηριωμένο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ζητά ποσό για να καλύψει τη ζημιά που έχει προκληθεί, σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης.

Στην ελιά ο δάκος φέτος είχε έξαρση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται αύξηση οξέων στο ελαιόλαδο που σημαίνει χαμηλή ποιότητα.

Τί προτείνεται για τη δακοπροστασία

Στο μεταξύ, πέφτουν βροχή οι προτάσεις των ελαιοπαραγωγικών φορέων για την αντιμετώπιση της κατάσταση ς και την αλλαγή του ισχύοντος καθεστώτος δακοπροστασίας. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, προτείνονται και τα εξής:

-Η δακοκτονία να γίνεται από τους Δήμους που είναι πλησιέστεροι στον πολίτη,

-Ο δάκος αλλά και ασθένειες που προσβάλλουν τις καλλιέργειες πρέπει να αντιμετωπίζονται με επιστημονικό τρόπο,

-Να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε θέματα διαγωνισμού και ψεκασμών,

-Οι ψεκασμοί να γίνουν ευρύτεροι σε όλες τις περιοχές,

-Να λυθεί το πρόβλημα τους εισοδήματος που χάθηκε και

-Να καταφέρει η κυβέρνηση να υποστηρίξει τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content