Με παραγγελίες-«μαμούθ» που αναμένεται να υπερβούν ακόμα και τις 4 εκατομμύρια δόσεις σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας να αντιμετωπίσει τον… εξωθημένο (λόγω των αυστηρών ατομικών μέτρων και των διευρυμένων lockdowns τον περασμένο χειμώνα), πλην όμως υπολογίσιμο εχθρό της δημόσιας υγείας, που δεν είναι άλλος από τον ιό της γρίπης.
Μάλιστα, τα φαρμακεία έχουν αρχίσει ήδη να παραλαμβάνουν εμβόλια, εντούτοις η εμβολιαστική περίοδος ξεκινά κάθε έτος επίσημα το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτωβρίου, ώστε το «τείχος ανοσίας» έναντι της γρίπης να είναι ισχυρό όταν παραδοσιακά ξεκινά η επέλαση (δηλαδή στα μέσα με τέλη Νοεμβρίου, με την κυκλοφορία να εντείνεται ακόμα περισσότερο τον Δεκέμβριο).
Σε κάθε περίπτωση, η επιστημονική κοινότητα δεν παύει να επαναλαμβάνει ότι η συγκυκλοφορία δύο ιδιαίτερα μεταδοτικών ιών (της εποχικής γρίπης και του SARS-CoV-2) θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μεικτό κύμα επιβάρυνσης για τα συστήματα Υγείας, με δραματικές συνέπειες.
Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι ιοί της γρίπης να επιστρέψουν δριμύτεροι φέτος, δεδομένου ότι τόσο στη χώρα μας όσο και στο εξωτερικό οι κυβερνήσεις ξορκίζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων γενικών lockdowns, τα οποία όμως, όπως διαπιστώθηκε τους περασμένους δύο χειμώνες, έβαλαν σε… καραντίνα (και) τους ιούς του αναπνευστικού.
Τι φοβούνται οι ειδικοί
Παρακολουθώντας στενά τα δεδομένα και συμμετέχοντας στον γόνιμο επιστημονικό διάλογο που διεξάγεται παγκοσμίως, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου επισήμανε στις αρχές της εβδομάδας πως ετοιμάζεται η σχετική εγκύκλιος που θα ορίζει, μεταξύ άλλων, ποιες ομάδες πολιτών κρίνεται απαραίτητο να θωρακιστούν.
«Φοβόμαστε ότι πραγματικά η συνύπαρξη αυτών των δύο λοιμώξεων του αναπνευστικού θα μπορούσε να έχει ακόμα μεγαλύτερη αρνητική επίδραση στην υγεία των πολιτών» είπε, προλογίζοντας ότι τις εβδομάδες που ακολουθούν θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην παράλληλη με την «Ελευθερία» αντιγριπική εκστρατεία. Και πρόσθεσε πως «και φέτος θα δοθεί η αντίστοιχη προσοχή, ώστε τα άτομα που περιλαμβάνονται στις ενδείξεις εμβολιασμού να εμβολιαστούν. Και μάλιστα ο εμβολιασμός για τη γρίπη μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα αν χρειαστεί, για αυτούς που θέλουν να κάνουν και εμβόλιο του κορωνοϊού ή είναι ο χρόνος να εμβολιαστούν για τον κοροναϊό ή έχουν άλλο εμβόλιο σε εκκρεμότητα (άνθρωποι μεγάλης ηλικίας), όπως το πνευμονιοκοκκικό».
Στα φαρμακεία
Εν τω μεταξύ και όπως σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής Κωνσταντίνος Λουράντος, ο κλάδος, ενόσω γεμίζει σταδιακά τα ψυγεία του με εμβόλια, αναμένει και τις επίσημες οδηγίες σχετικά με τη χορήγησή τους από το υπουργείο Υγείας. «Πάντως και σύμφωνα με πρώτες πληροφορίες, η διάθεση των εμβολίων αναμένεται να ακολουθήσει το περσινό μοντέλο, δηλαδή να χορηγείται στους πολίτες υπό την προϋπόθεση ηλεκτρονικής συνταγογράφησης».
Υπενθυμίζεται ότι το «φίλτρο» που υιοθετήθηκε πέρυσι (μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης) και, όπως όλα δείχνουν, θα ισχύσει και φέτος από τα τέλη του μήνα στοχεύει στη λελογισμένη χρήση των εμβολίων, δεδομένης της ιδιαίτερα αυξημένης ζήτησης στα χρόνια της πανδημίας. Οι επιστήμονες, δε, διευκρινίζουν σε κάθε ευκαιρία πως σκοπός δεν είναι ο μαζικός αντιγριπικός εμβολιασμός αλλά η προστασία των ευάλωτων, με έμφαση στους ηλικιωμένους και στους πολίτες με χρόνια νοσήματα.
Και καθώς η επιδιωκόμενη ασπίδα προστασίας πρέπει να δημιουργηθεί εγκαίρως, λόγω και της κρισιμότητας της κατάστασης, κρίνεται αναγκαίο το εμβόλιο να χορηγείται πριν από την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, καθώς απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.
Πηγή: in.gr