Μεγάλη απώλεια για την Κρήτη: Έφυγε από την ζωή ο κορυφαίος δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης
Μεγάλη οδύνη προκαλεί σε όλους τους Κρητικούς, ιδιαίτερα δε στους ανθρώπους των Γραμμάτων και τον δημοσιογραφικό κόσμο, η απώλεια του κορυφαίου δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Ψιλάκη, που έφυγε από την ζωή το μεσημέρι του Σαββάτου, σε ηλικία 69 ετών, νικημένος από την επάρατη νόσο.
Ο αγαπητός σε όλους Νίκος, έδωσε μια άνιση μάχη με την ασθένειά του τους τελευταίους μήνες, έχοντας διαρκώς στο πλάι του την αγαπημένη του σύζυγο Μαρία και την λατρευτή του κόρη Εφη.
Με την απώλεια του, η κρητική δημοσιογραφία και γενικώς τα κρητικά Γράμματα γίνονται πολύ φτωχότερα.
Η κηδεία του Νίκου Ψιλάκη θα γίνει την Κυριακή 3 Νοεμβρίου και ώρα 3 μ.μ. από τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Μηνά. Η σορός του θα βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό από τις 14:00, ενώ η ταφή θα γίνει στο Νέο Κοιμητήριο.
O Νίκος Ψιλάκης είχε τιμηθεί δυο φορές από την Ακαδημία Αθηνών, για το έργο του «Μοναστήρια και Ερημητήρια της Κρήτης», με το βραβείο των δημοσιογραφικών Ενώσεων της Ελλάδας και με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», για την προσφορά του στα Γράμματα.
Είχε επιμεληθεί το σενάριο και την έρευνα σε περισσότερα από 80 ντοκιμαντέρ στην κρατική τηλεόραση (1986-1993) με λαογραφικό ή και γενικότερο πολιτιστικό περιεχόμενο. Είχε διατελέσει συντάκτης και συνεργάτης εφημερίδων, εκδότης του περιοδικού “Κρητικές Εικόνες”, διευθυντής σύνταξης της καθημερινής εφημερίδας “Δημοκράτης”, σύμβουλος έκδοσης περιοδικών, επιμελητής επιστημονικών εκδόσεων και για 25 χρόνια είχε επιμεληθεί και παρουσίαζε καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στο “Ράδιο Κρήτη”.
Είχε πραγματοποιήσει δώδεκα εκθέσεις φωτογραφίας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ.
Είχε διδάξει Ιστορία και Μοναστηριολογία σε Περιφερειακά Επιμορφωτικά Κέντρα Φιλολόγων, σε σεμινάρια Ξεναγών και είχε πραγματοποιήσει διαλέξεις για θέματα των ερευνητικών ενδιαφερόντων του σε Πανεπιστήμια στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Υπήρξε επιστημονικός υπεύθυνος Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης με θέμα την ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας.