Ο πατσάς είναι το φαγητό του ξενύχτη, του σκληρά εργαζόμενου σε χειρονακτική δουλειά αλλά και του μερακλή. Είναι ένα νόστιμο, θρεπτικό και δυναμωτικό φαγητό, ιδανικό για τις κρύες μέρες του χειμώνα. Μία απολαυστική, χορταστική και οικονομική συνταγή με ιστορία και μυστικά που διαφέρουν από τόπο σε τόπο.
Υλικά
- 2 kg. κοιλιά μοσχαρίσια (καλά καθαρισμένη)
- 2 kg. πόδια μοσχαρίσια
- 3 κρεμμύδια μέτρια
- 4 σκελίδες σκόρδο
- αλάτι – άσπρο πιπέρι στην γεύση
Προετοιμασία
- 3 κ.γ. αλάτι
- 3 κ.γ. ξίδι
- 1 λεμόνι
- νερό
Σκορδοστούμπι
- 2 σκελίδες σκόρδο λιομένες
- 500 ml. Ξίδι
Εκτέλεση
Σε ένα δοχείο βάζουμε την κοιλιά και το πόδι μαζί με μπόλικο νερό. Προσθέτουμε στο νερό 3 κουταλιές ξύδι, 3 κουταλάκια του γλυκού αλάτι, στύβουμε ένα λεμόνι και κόβουμε τη φλούδα σε λεπτές φέτες. Τα αφήνουμε 5-6 ώρες για να δράσουν τα υλικά μας.
Όταν βγάλουμε την κοιλιά και το πόδι από το δοχείο με το νερό τα καθαρίζουμε από τυχόν υπολείμματα, και τα πλένουμε καλά! Μετέπειτα τα βάζουμε στη κατσαρόλα για να σιγοβράσουν για αρκετές ώρες. Προσθέτουμε νερό, σκόρδο κρεμμύδια και το πιπέρι.
Όταν παγώσει η κατσαρόλα μας αφαιρούμε το λίπος που παρέμεινε στο πάνω μέρος της. Ανάλογα με τα γούστα κόβουμε την κοιλιά και το πόδι σε ψιλό ή χοντρό μέγεθος.
Ξαναβάζουμε όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, ρίχνουμε στο τέλος το αλάτι και τα βράζουμε 30΄με περίπου 40΄ λεπτά και ο πατσάς μας είναι πλέον έτοιμος!
Κατά το σερβίρισμα προσθέτουμε σκορδοστούμπι ή ξύδι και μπούκοβο ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Για να φτιάξετε το σκορδοστούμπι, βάζετε σε μπουκάλι με ξίδι τις πολτοποιημένες σκελίδες σκόρδου. Σερβίρετε τον πατσά σε βαθιά πιάτα, ρίχνετε σκορδοστούμπι και πασπαλίζετε με 1-2 σπόρους μπούκοβο.
Πηγή: paraschosaxiotis.gr