Ένα ελαφρύ και κλασικό λαδερό, ο αρακάς με τα κουκιά, που το συνοδεύουμε με ρύζι και το γαρνίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια.

Υλικά

  • Μερίδες: 4

Για τα λαχανικά

  • 600 γρ. αρακά φρέσκο, καθαρισμένο
  • 300 γρ. κουκιά φρέσκα, καθαρισμένα
  • 3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
  • 3 φρέσκα κρεμμύδια, χοντροκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 3 πράσα, κομμένα σε ροδέλες
  • 500 ml ζωμό λαχανικών
  • 1 κουτ. γλυκού πάστα κόκκινο κάρυ
  • 200 γρ. κρέμα καρύδας
  • ½ ματσάκι φρέσκου βασιλικού, ψιλοκομμένο
  • 1 λάιμ, χυμό και ξύσμα

Για τα κρεμμύδια

  • 2 λευκά κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
  • 50 γρ. αλεύρι
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
  • αλάτι

Για το ρύζι Basmati

  • 320 γρ. ρύζι basmati
  • 640 ml νερό
  • 5 κόκκους καρδάμωμο (κακουλέ)

Διαδικασία

Κρεμμύδια

  • Σε μια μπασίνα βάζουμε τα κρεμμύδια μαζί με αλάτι.
  • Αφήνουμε για 5΄ και τα αλευρώνουμε.
  • Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν ξανθό χρώμα.
  • Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Λαχανικά

  • Σε μια κατσαρόλα τσιγαρίζουμε με το ελαιόλαδο το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και το πράσο μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να πάρουν χρώμα.
  • Προσθέτουμε τον ζωμό λαχανικών, το κάρι και την κρέμα καρύδας και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
  • Σε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τον αρακά για 2΄ και τον παγώνουμε σε μπολ με πάγο και νερό.
  • Το ίδιο κάνουμε και με τα κουκιά.
  • Αφού έχει γλασάρει η σάλτσα, τα βάζουμε μέσα, προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό από το λάιμ.

Κρεμμύδια

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά.
  • Σκεπάζουμε και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πιει όλα τα υγρά.
  • Το κρατάμε σκεπασμένο εκτός φωτιάς για άλλα 10΄.
  • Έπειτα ανακατεύουμε με μια πιρούνα να αφρατέψει.
  • Σερβίρουμε τα λαχανικά και τη σάλτσα, συνοδευοντας με το ρύζι και το τραγανό κρεμμύδι.

olivermagazine.gr