Το αγαπημένο κέικ των τελευταίων ετών, το μπανανόψωμο, γίνεται ακόμη πιο γευστικό, με την προσθήκη ξηρών καρπών και μπαχαρικών.
Υλικά
- ½ φλιτζ. βούτυρο μαλακό, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζ. καστανή ζάχαρη
- 2 αυγά χτυπημένα
- 4 ώριμες μπανάνες, λιωμένες
- 1 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- ½ αλεύρι ολικής άλεσης
- 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα, σκόνη
- ½ κουτ. γλυκού κανέλα
- ½ κουτ. γλυκού μπαχάρι τριμμένο
- ½ κουτ. γλυκού αλάτι
- 1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή
- 1 φλιτζ. καρύδια ψίχα, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζ. κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια ή σταγόνες
- 50 γρ. αποξηραμένα τσιπς μπανάνας
Διαδικασία
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μίξερ με το φτερό μέχρι να γίνουν λευκή και αφράτη κρέμα, για περίπου 10΄. Προσθέτουμε τα αυγά, κατόπιν τις μπανάνες και ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν στο μείγμα μας.
Βήμα 2
Ρίχνουμε σε δόσεις τα αλεύρια, τη σόδα, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη βανίλια και συνεχίζουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε στο μείγμα τα κομμάτια σοκολάτας και τα καρύδια.
Βήμα 3
Αδειάζουμε το μείγμα σε μια βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα του κέικ χωρητικότητας 1 λίτρου. Ψήνουμε για περίπου 50΄-55΄. Σβήνουμε τον φούρνο και το αφήνουμε μέσα για άλλα 15΄.
Βήμα 4
Το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός φούρνου και μετά το ξεφορμάρουμε. Περιχύνουμε με κουβερτούρα λιωμένη και διακοσμούμε με τσιπς μπανάνας.
olivemagazine.gr