Είναι Κρητικό αλλά δεν είναι το γνωστό γαμοπίλαφο. Ο λόγος για το χανιώτικο πιλάφι, ένα ιδιαίτερο φαγητό της δυτικής Κρήτης που είναι απίστευτα νόστιμο. Αυτό το οφείλει στα διαφορετικά κρέατα που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του, δύο ή τρία ανάλογα με τη συνταγή, στη διαφορετική αναλογία ζωμού – ρυζιού και φυσικά στο στακοβούτυρο (βούτυρο από στάκα).
Δοκιμάστε το και το σίγουρο είναι ότι θα το μαγειρέψετε ξανά και ξανά.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό κρέας αρνί ή κατσίκι και ένα κοτόπουλο
2 φλιτζάνια ρύζι
1 wineglass lemon juice
αλάτι
1 ποτήρι του κρασιού χυµό λεµονιού
6 φλιτζάνια ζωµό
5 κουταλιές της σούπας βούτυρο (στακοβούτυρο)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφού βράσουµε το κρέας, το βγάζουµε και σουρώνουµε. Μετράµε τον ζωµό και τονβάζουµε πάλι στην κατσαρόλα να βράσει µε το ρύζι. Όταν είναι µισοψηµένο το ρύζι ρίχνουµε το λεµόνι. Όταν το κατεβάσουµε από τη φωτιά ρίχνουµε το βούτυρο αφού το έχουµε κάψει. Για κάθε 3 ποτήρια ζωµό βάζουµε 1 ποτήρι ρύζι. Αν ο ζωµός είναι λιγότερος προσθέτουµε νερό. Αν θέλουµε συνοδεύουµε το πιλάφι µε γιαούρτι.