Συστατικά
Για τους ξηρούς καρπούς
- 200 γρ. ξηροί καρποί, mix, ψημένοι
- 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το παγωτό
- 200 γρ. τυρί κρέμα, κρύο
- 400 γρ. ζαχαρούχο γάλα, κρύο
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, κρύο
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 γρ. κόντιτα
- 50 γρ. κεράσια, γλασέ
- 2 κ.σ. κακάο
- 2 κ.σ. μαρμελάδα φράουλα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τους ξηρούς καρπούς
- Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε ένα μπολ και τους βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων.
- Τους αφήνουμε για 1 λεπτό να ζεσταθούν στα 800 Watt.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και βάζουμε το ¼ από τη ζάχαρη.
- Αφήνουμε να λιώσει.
- Βάζουμε άλλη μια δόση στο τηγάνι και αφήνουμε να λιώσει.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλη τη ζάχαρη μέχρι να γίνει καραμέλα.
- Παράλληλα, ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ για να λιώσει όλη η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν καλά για 20-30 λεπτά.
- Μεταφέρουμε τους ξηρούς καρπούς στον πολυκόφτη και σπάμε σε μικρά κομμάτια.
- Αφήνουμε στην άκρη.
Για το παγωτό
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το τυρί κρέμα, το ζαχαρούχο, την κρέμα γάλακτος, το αλάτι, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 3-5 λεπτά να αφρατέψει και να δέσει το μείγμα.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και βάζουμε τους σπασμένους ξηρούς καρπούς.
- Προσθέτουμε την κόντιτα, τα κεράσια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε απαλά με μια μαρίζ.
- Βάζουμε το 1/3 από το μείγμα μας στη μια άκρη μιας φόρμας 10×35 εκ.
- Μοιράζουμε το υπόλοιπο μείγμα μας σε 2 μπολ. Στο ένα μπολ προσθέτουμε το κακάο, στο δεύτερο μπολ βάζουμε τη μαρμελάδα φράουλα και ανακατεύουμε καλά.
- Βάζουμε δίπλα από το μείγμα της βανίλιας το μείγμα της φράουλας και δίπλα το μείγμα της σοκολάτας και καλύπτουμε με μεμβράνη.
- Μεταφέρουμε στην κατάψυξη για ένα βράδυ να παγώσει καλά και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com