Του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 325 γρ. φύλλο κουρού
- 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
- 150 γρ. μαρμελάδα φράουλα
- 15 γρ. καρύδια
- 15 γρ. αμύγδαλα
- 20 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
Για το σερβίρισμα
- σαντιγί
- αμύγδαλα φιλέ
- δυόσμο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190° C στον αέρα.
- Απλώνουμε το φύλλο στην επιφάνεια εργασίας μας και περνάμε με τον πλάστη για να ισιώσει η επιφάνειά του.
- Βάζουμε ένα καπάκι από κατσαρόλα ή ένα πιάτο 28 εκ. και κόβουμε περιμετρικά. Θέλουμε να έχουμε ένα φύλλο κουρού με διάμετρο 28 εκ. Αφαιρούμε τη ζύμη που περισσεύει και την κάνουμε μπισκοτάκια με ζάχαρη και κανέλα.
- Τοποθετούμε στο κέντρο της ζύμης ένα πιάτο με διάμετρο 22 εκ. Κόβουμε περιμετρικά τη ζύμη ανά 3 εκ. και αφαιρούμε το πιάτο.
- Απλώνουμε τον αραιωμένο κρόκο περιμετρικά στη ζύμη και τρυπάμε τη ζύμη στο κέντρο με ένα πιρούνι.
- Παίρνουμε τις άκρες από κάθε κομμένο σημείο, το φέρνουμε προς το κέντρο και ενώνουμε τις γωνίες του για να δημιουργήσουμε μια εξωτερική θήκη.
- Απλώνουμε στο κέντρο τη μαρμελάδα και βάζουμε στις θήκες της ζύμης τα καρύδια και τα αμύγδαλα. Τα πιέζουμε για να κολλήσουν.
- Απλώνουμε περιμετρικά με τον αραιωμένο κρόκο, πασπαλίζουμε με ζάχαρη και ψήνουμε σε ταψί με λαδόκολλα για 20-25 λεπτά.
- Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με σαντιγί, αμύγδαλα και δυόσμο.