Δροσερό και απολαυστικό γλυκό ψυγείου με κρεμώδες γιαούρτι και ζουμερά κεράσια, ό,τι πρέπει για την εποχή. Η καρύδα του δίνει μια εξωτική νότα. Συνταγή του Master Chef Λάμπρου Βακιάρου.
Μερίδες:8-10 Χρόνος προετοιμασίας:30′ Χρόνος μαγειρέματος:15′ Έτοιμο σε:45′ Χρόνος αναμονής:6 ώρες
Υλικά
20 γρ. φύλλα ζελατίνης
500 γρ. κεράσια (χωρίς κουκούτσι)
15 γρ. λικέρ αμαρέτο ή νερό
50- 60 γρ. νιφάδες καρύδας
2 κιλά γιαούρτι (10% ή 2% λιπαρά)
200 γρ. μέλι
Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Σε ένα μπολ με κρύο νερό και παγάκια προσθέτουμε τα φύλλα ζελατίνης και τα αφήνουμε να μουλιάσουν μέχρι να μαλακώσουν, για περίπου 5΄.
Σε ένα ταψί με λαδόκολλα προσθέτουμε τα 300 γρ. κεράσια και ψήνουμε για 10΄. Στη συνέχεια αφαιρούμε προσωρινά το ταψί από τον φούρνο, ραντίζουμε με το αμαρέτο και πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με τις νιφάδες καρύδας. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήνουμε για άλλα 5΄. Αφαιρούμε το ταψί και αφήνουμε τα κεράσια να κρυώσουν καλά.
Παράλληλα, σε ένα μούλτι ή μπλέντερ προσθέτουμε τα 200 γρ. κεράσια και τα πολτοποιούμε σαν να φτιάχναμε χυμό. Μεταφέρουμε τον χυμό σε ένα μικρό κατσαρολάκι και σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία του δίνουμε μία βράση.
Αποσύρουμε από την εστία και προσθέτουμε τις μαλακές ζελατίνες που έχουμε στύψει καλά, αφαιρώντας όλο το περιττό νερό και ανακατεύουμε έτσι ώστε να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το γιαούρτι και στη συνέχεια το μείγμα με τα κεράσια και τις ζελατίνες από το κατσαρολάκι.
Προσθέτουμε, επίσης, το μέλι και με έναν αυγοδάρτη ομογενοποιούμε πάρα πολύ καλά.
Προσθέτουμε στο μείγμα τα ψητά κεράσια με την καρύδα και ομογενοποιούμε με απαλές κινήσεις.
Καλύπτουμε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες, μέχρι να δέσει η ζελατίνη.
olivemagazine.gr