Τα κεφτεδάκια είναι από μόνα τους τέλεια, αν τους προσθέσετε και φέτα πάλι, γίνονται ακόμη καλύτερα. Αν δεν σας αρέσει η φέτα χρησιμοποιήστε κάποιο άλλο τυρί που λιώνει ωραία, όπως γραβιέρα, κασέρι, γκούντα ή ένταμ.
Μερίδες:6 Χρόνος προετοιμασίας:20′ Χρόνος μαγειρέματος:20′ Έτοιμο σε:40′ Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια
500γρ. κιμά μοσχαρίσιο, από κιλότο
1 κρεμμύδι ξερό, τριμμένο
2 μικρές σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουτ. σούπας μουστάρδα
2 κουτ. σούπας κονιάκ
3 κουτ. σούπας γάλα
1 αβγό
½ φλιτζάνι φυλλαράκια από φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένα
1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
1 φλιτζάνι φρυγανιά τριμμένη (ή παξιμάδι τριμμένο της αρεσκείας σας)
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλιτζάνι σόδα (το αναψυκτικό)
αλεύρι, για το αλεύρωμα των κεφτέδων
μπόλικο ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
250γρ. φέτα της αρεσκείας σας για τη γέμιση
Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη μουστάρδα, το κονιάκ, το γάλα, το αβγό, το δυόσμο, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και τη φρυγανιά (ή το παξιμάδι). Σε ένα μικρότερο μπολάκι ρίχνετε τη σόδα.
Αρχίζετε να ζυμώνετε το μίγμα του κιμά ενώ κάθε τόσο βρέχετε τις παλάμες σας με τη σόδα, η οποία ενώνεται με τον κιμά και τον κάνει ιδιαίτερα αφράτο. Θα βρέξετε τα χέρια σας τόσες φορές όσες χρειάζεται για να γίνει το μίγμα μαλακό αλλά όχι νερουλό. Συνολικά ζυμώνετε για περίπου 5 λεπτά. Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι να σφίξει.
Το βγάζετε από το ψυγείο και πλάθετε κεφτεδάκια σε μέγεθος καρυδιού. Μετράτε τα κεφτεδάκια και κόβετε τον ίδιο αριθμό από κυβάκια τυριού. Παίρνετε έναν κεφτέ, τον κρατάτε στη μία παλάμη σας και τον πατάτε ελαφρώς για να πλατύνει λίγο. Με το δάχτυλό σας κάνετε μια λακκουβίτσα στο κέντρο, του βάζετε εκεί ένα κυβάκι τυριού και κλείνετε την παλάμη σας ώστε ο κιμάς να καλύψει το τυρί. Πλάθετε προσεκτικά το κεφτεδάκι ώστε να αποκτήσει ξανά το στρογγυλό του σχήμα. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με τους υπόλοιπους κεφτέδες και τους αλευρώνετε.
Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι βάζετε να ζεσταθεί ελαιόλαδο, περίπου 4 εκ. από τον πάτο του τηγανιού. Το αφήνετε να κάψει σε μέτρια (όχι δυνατή) φωτιά και τηγανίζετε τα κεφτεδάκια σε δόσεις, χωρίς να βάζετε πάνω από 7 κεφτεδάκια σε κάθε δόση. Τα τηγανίζετε για 5 – 6 λεπτά, κυλώντας τα μέσα στο λάδι με ένα πιρούνι ώστε να ψηθούν και να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και σερβίρετε. Συνοδεύετε με πράσινη σαλάτα ή με χόρτα βρασμένα.
olivemagazine.gr