Ένα πληθωρικό αλμυρό κέικ που θα συνοδεύσετε με μία σαλάτα για ένα ελαφρύ γεύμα ή για σνακ αν θέλετε να περιποιηθείτε εσάς και τους αγαπημένους σας
του Ανδρέα Λαγού
Έτοιμο σε 1:40′
Υλικά
Για το αλμυρό κέικ
4 κουτ. σούπας βούτυρο (60γρ.)
140ml μπίρα
360γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
60γρ. αλεύρι ολικής
2 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη
2½ κουτ. γλυκού μαγιά ξηρή
2 κουτ. γλυκού αλάτι
2 μεγάλα αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
Για τη γέμιση
4 μέτριες ντομάτες, κομμένες στα 4
2 κρεμμύδια κομμένα στα 4
2 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή
1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο, ψιλοκομμένο
5 κουτ. σούπας βαλσαμικό ξίδι
4 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
½ κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
½ κουτ. σούπας ρίγανη ξερή
200γρ. ανθότυρο, σε τρίμματα
100γρ. γραβιέρα γλυκιά τριμμένη
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Διαδικασία
Για το αλμυρό κέικ: Βάζετε σε ένα τηγάνι τα 60γρ. βούτυρο με τα 60ml μπίρα και τα ζεσταίνετε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε την υπόλοιπη μπίρα, ανακατεύετε και το κρατάμε για λίγο στην άκρη μέχρι να πέσει η θερμοκρασία. Θέλετε να είναι χλιαρό, όχι καυτό.
Βάζετε στον κάδο του μίξερ με το γάντζο τα άλευρα, τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι.
Αρχίζετε να ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα ενώ προσθέτετε σιγά σιγά το μίγμα της μπίρας με το βούτυρο, στο σημείο που έχει υγρανθεί όλο το αλεύρι προσθέτετε ένα-ένα τα αβγά και συνεχίζετε να ανακατεύετε τη ζύμη μας για 3-4 λεπτά ακόμα.
Βάζετε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ, τη σκεπάζετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο για μισή ώρα σε ζεστό περιβάλλον.
Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Βάζετε σε ένα ταψί τις ντομάτες, τα κρεμμύδια, πασπαλίζετε με τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι, το θυμάρι, τη ρίγανη, την πάπρικα, περιχύνετε με το ξίδι με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αφήνετε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία και βγάζετε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού τη φλούδα από τις ντομάτες και στη συνέχεια τα σουρώνετε. Βάζετε τα ψημένα λαχανικά σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι τα λιώνετε ελαφρώς και τα ανακατεύετε.
Λαδώνετε μια μακρόστενη φόρμα διαστάσεων 25×13εκ. ή την καλύπτετε με λαδόκολλα και την κρατάτε στην άκρη. Τοποθετείτε τη ζύμη σε μια επιφάνεια εργασίας και με τη βοήθεια ενός πλάστη την ανοίγετε σε παραλληλόγραμμο σχήμα (ιδανικά σε διάσταση 50×30εκ.).
Σκορπάτε ομοιόμορφα τα ψημένα λαχανικά, το ανθότυρο και στη συνέχεια κόβετε τη ζύμη σε πέντε λωρίδες (ιδανικά σε διάσταση 10×30εκ. η καθεμία).
Πασπαλίζετε την κάθε λωρίδα με γραβιέρα και τοποθετείτε τη μία πάνω στην άλλη. Έχοντας δημιουργήσει τώρα μια λωρίδα με πέντε στρώσεις την κόβετε σε 7 κομμάτια.
Βάζετε τη φόρμα να σταθεί όρθια και πολύ προσεκτικά στοιβάζετε τα κομμάτια μέσα στη φόρμα, την κατεβάζετε, τη σκεπάζετε και την αφήνετε για 45 λεπτά να φουσκώσει. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και ψήνετε το κέικ για 35-40 λεπτά μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.
Βγάζετε από το φούρνο, το αφήνετε για 10 λεπτά να κρυώσει και να σταθεί λίγο η γέμιση και σερβίρετε.
olivemagazine.gr