Του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
- 1 κρεμμύδι, μεγάλο
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κολοκυθάκι, μέτριο
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 150 γρ. κριθαράκι, μέτριο
- 100 γρ. κρασί λευκό
- 200 γρ. ντομάτα κονκασέ
- ξύσμα λεμονιού, από 1 λεμόνι
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 400 γρ. νερό
- 200 γρ. καλαμαράκια τηγανητά
- 1 κ.σ. ταχίνι
- 1 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι, προαιρετικά
- πιπέρι , προαιρετικά
Για το σερβίρισμα
- άνηθο, ψιλοκομμένο
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Κόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο σε χοντρές φέτες.
- Κόβουμε το κολοκυθάκι στη μέση κατά μήκος και έπειτα σε χοντρές φέτες, για να μη λιώσει στο μαγείρεμα και χάσει τη γεύση του.
- Βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά.
- Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και τα σοτάρουμε 5-7 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν.
- Προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με την ξύλινη κουτάλα, για να θωρακιστεί καλά και να μη σπάσει την ώρα που θα βράζει.
- Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε μέχρι να εξατμιστεί.
- Προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, το ξύσμα, τον χυμό λεμονιού, και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το νερό σε τρεις δόσεις. Ρίχνουμε το 1/3 του νερού, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε συνεχώς.
- Μόλις απορροφήσει το κριθαράκι την πρώτη δόση του νερού, ρίχνουμε το άλλο 1/3.
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλο το νερό, ανακατεύοντας συνεχώς. Το κριθαράκι είναι έτοιμο μόλις απορροφήσει όλο το νερό, μετά από περίπου 15 λεπτά.
- Κόβουμε τα τηγανητά καλαμαράκια σε κομμάτια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
- Ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθούν με όλα τα υπόλοιπα υλικά.
- Αφαιρούμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ελέγχουμε τα καρυκεύματα καθώς το καλαμάρι είναι αρκετά αλμυρό.
- Προσθέτουμε το ταχίνι, τον ψιλοκομμένο άνηθο και προαιρετικά αλάτι και πιπέρι, αν θέλουμε να δώσουμε παραπάνω ένταση στο φαγητό. Ανακατεύουμε καλά.
- Σερβίρουμε με έξτρα ψιλοκομμένο άνηθο.
akispetretzikis.com