Υλικά
Μερίδες: 6
Για τους κεφτέδες
Για τη σάλτσα
Διαδικασία
Κεφτέδες
- Για να τα κεφτεδάκια από μπιζέλια ρίχνουμε τα μπιζέλια σε μια κατσαρόλα τα φασόλια και νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς όμως να λιώσουν.
- Τα στραγγίζουμε, τα ρίχνουμε στο μούλτι και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα χτυπάμε για 1 λεπτό μέχρι να χοντροθρυμματιστούν.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το καρότο, προσθέτοντας και τον κόλιανδρο, τη ρίγανη, τον δυόσμο και την πάπρικα, για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα λαχανικά.
- Προσθέτουμε το ξύσμα και τον χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα φασόλια, το μείγμα του τηγανιού, αλατοπίπερο, το αλεύρι, τον μαϊντανό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη.
- Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε 1-2 κουτ. σούπας αλεύρι, μέχρι να αποκτήσει την υφή που μας αρέσει.
- Καλύπτουμε ένα ρηχό ταψί με λαδόκολλα.
- Πλάθουμε το μείγμα σε περίπου 20 μικρούς κεφτέδες και τους απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα.
- Βάζουμε στο ψυγείο και αφήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να σφίξουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C, στη λειτουργία του αέρα.
- Βγάζουμε τους κεφτέδες από το ψυγείο, τους αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν σχετικά τραγανοί.
Σάλτσα
- Παράλληλα, σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το σκόρδο για μόλις 1/2 λεπτό, ίσα να αρωματίσει το λάδι, χωρίς όμως να ροδίσει.
- Ρίχνουμε τις ντομάτες, 300 ml νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να δέσει ελαφρώς η σάλτσα.
- Ξεφουρνίζουμε τα κεφτεδάκια, τα ρίχνουμε στη σάλτσα και ανακατεύουμε απαλά μέχρι να καλυφθούν.
- Μαγειρεύουμε για άλλα 5 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις, σκορπίζουμε το μυρωδικό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει βράζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και στραγγίζουμε.
- Τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε απαλά να λαδωθούν.
- Σερβίρουμε μοιράζοντας τα ζυμαρικά στα πιάτα, βάζουμε από πάνω τα κεφτεδάκια από μπιζέλια με τη σάλτσα και σερβίρουμε.
gastronomos.gr