Πανετόνε, η εκλεπτυσμένη γλυκιά γεύση των Χριστουγέννων στην καλύτερη εκδοχή της

Μια γεύση εκλεπτυσμένη και  Χριστουγεννιάτικη  που μας έρχεται στο τραπέζι μας απευθείας από τη γειτονική Ιταλία.

Το πιο εκλεπτυσμένο χριστουγεννιάτικο γλυκό των Ιταλών, το Πανετόνε, κατάγεται από την ευρύτερη περιοχή του Μιλάνου.

Του Κώστα Κουμάκη*

Μια ιστορία αναφέρει ότι κάπου στο 1945, σε μια τοπική κουζίνα των αρχόντων έφτιαχναν το φαγητό και το επιδόρπιο . Από λάθος που έγινε, προέκυψε το pan del Ton που κατέληξε το όνομα του σε panettone .

Κάποιοι  μπερδεύουν το Πανετόνε με το τσουρέκι, ωστότο η συνταγή αλλά και ο τρόπος της παρασκευής των δύο γλυκών, δεν έχουν καμία σχέση.

Η διαδικασία  δημιουργίας του γλυκού  είναι πάρα πολύ περίπλοκη, με μια σειρά ιεροτελεστίες που αν δεν ακολουθηθούν κατά γράμμα και γίνει έστω κι ένα μικρό λάθος, μπορεί να οδηγήσουν σε παταγώδη αποτυχία.

Χρειάζονται 72 ώρες μέχρι να φτάσει στα ράφια για πώληση και φυσικά όσο γίνεται αυτή η διαδικασία, το προζύμι είναι ένας ζωντανός οργανισμός που τρέφεται  και αναπτύσσεται  για να δώσει τα αρώματα και τα χαρακτηριστικά της γεύσης του .

Από όσες συνταγές έχω στο συνταγολόγιό μου, είναι η μοναδική με 3 σελίδες οδηγίες !!

Περιέχει φρέσκα κροκάδια αυγού – φρέσκο βούτυρο – σταφίδες από το νησί μας και κομμάτια γλυκό πορτοκάλι – τοπικό κρητικό μέλι και βανίλια μαγαδασκάρης .

Στα δικά μας Πανετόνε τοποθετούμε στην επιφάνεια πριν το ψήσιμο ένα γλάσσο αμυγδάλου με χοντρή ζάχαρη και πολλά αμύγδαλα το οποίο όταν ψηθεί γίνεται  τραγανό και προσφέρει ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα .

Ενα από τα παράξενα που είδα πριν πολλά χρόνια όταν μάθαινα πως το φτιάχνουν, ήταν η στιγμή που το ξεφουρνίζουμε, το τρυπάμε και το γυρίζουμε ανάποδα !

Φυσικά αυτό γίνεται γιατί όταν βγει από τον φούρνο όπως είναι ζεστό, γυρίζοντας το ανάποδα, ο ζεστός ατμός που βρίσκεται μέσα του εγκλωβίζεται  και παραμένει σαν υγρασία.

Το Πανετόνε  καλό είναι να έχει μείνει για ωρίμανση τουλάχιστον 7 μέρες για να μπορεί μέσα του να αναπτύξει τα αρώματα που χρειάζεται .

Ζυμώνουμε συνεχώς, καθόλη την διάρκεια των εορτών, για να υπάρχει πάντα φρέσκο στην διάθεση σας .

Στις βιτρίνες μας για εφέτος θα το βρείτε στην κλασική του μορφή αλλά και γεμιστό με φρέσκο παγωτό, πράγμα που το κάνει πιο ιδιαίτερο !

Ευχές για καλές γιορτές, με υγεία και αγάπη σε όλο τον κόσμο.

*O Kώστας Κουμάκης είναι ζαχαροπλάστης και ιδιοκτήτης των ζαχαροπλαστείων Κουμάκης

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content