Σπανάκι, πράσα, λιαστή ντομάτα, αρωματικά και φέτα αγκαλιασμένα με τραγανή ζύμη κουρού σε μια πίτα μπουκιά και συχώριο!
της Ντίνας Νικολάου
Μερίδες:για 1 ταψί διαμέτρου 36 εκ. Χρόνος προετοιμασίας:40’Χρόνος μαγειρέματος:60′ Έτοιμο σε:1:40′ Χρόνος αναμονής:1 ώρα
Υλικά
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, κοσκινισμένο
1 κουτ. γλυκού αλάτι
½ κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή, τριμμένη
½ κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά (προαιρετικά)
250γρ. βούτυρο (ή μαργαρίνη), κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
250γρ. γιαούρτι στραγγιστό
1 αβγό
Για τη γέμιση
500γρ. σπανάκι, χωρίς τα χοντρά κοτσάνια, ψιλοκομμένο (θα μείνουν περίπου 350 – 400γρ.)
400γρ. πράσα (μαζί με το πράσινο μέρος), ψιλοκομμένα
6 – 7 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 φλιτζάνι ντομάτες λιαστές σε λάδι ψιλοκομμένες, καλά στραγγισμένες
300γρ. φέτα της αρεσκείας σας, θρυμματισμένη
3 αβγά, ελαφρώς χτυπημένα
50ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Για την πίτα
200ml γάλα
50ml ελαιόλαδο
½ φλιτζάνι σουσάμι, ελαφρώς καβουρδισμένο σε ένα σκέτο αντικολλητικό τηγάνι
Διαδικασία
Ετοιμάζετε πρώτα τη γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά της γέμισης και τα αφήνετε κατά μέρος.
Στη συνέχεια ετοιμάζετε τη ζύμη: Βάζετε το κοσκινισμένο αλεύρι σε μια λεκανίτσα και προσθέτετε το αλάτι, τη ρίγανη και την πάπρικα. Προσθέτετε τα κομματάκια βουτύρου και τα τρίβετε με τα δάχτυλά σας στο αλεύρι, με έντονες και γρήγορες κινήσεις ώστε να ενωθούν με το αλεύρι και το μίγμα να μοιάζει με λεπτά ψίχουλα. Προσθέτετε το γιαούρτι και το αβγό και συνεχίζετε να ζυμώνετε καλά τα υλικά με τα χέρια σας για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξετε μια μέτρια ζύμη. Την πλάθετε σε μπάλα, την τυλίγετε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για 1 ώρα.
Φτιάχνετε την πίτα: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ºC. Λαδώνετε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί, διαμέτρου 36 – 38 εκ., ή το μεγάλο ορθογώνιο ταψί του φούρνου. Ξετυλίγετε τη ζύμη και τη χωρίζετε σε δύο ίσα μέρη. Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγετε με τον πλάστη το ένα κομμάτι ζύμης, σε στρογγυλό φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο του ταψιού (περίπου 40 εκ.). Στρώνετε προσεκτικά το ανοιγμένο φύλλο, καλύπτοντας και τα τοιχώματα.
Αδειάζετε τη γέμιση στο ταψί. Ανοίγετε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο με διάμετρο όση και η διάμετρος του ταψιού και σκεπάζετε τη γέμιση. Φέρνετε τις άκρες του κάτω φύλλου προς τα μέσα και τις στριμώχνετε στα τοιχώματα του ταψιού για να σφραγίσετε τη γέμιση. Χαράζετε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια και την περιχύνετε με το γάλα και το ελαιόλαδο. Πασπαλίζετε με το σουσάμι και βάζετε το ταψί στο φούρνο. Ψήνετε την πίτα για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και τη σερβίρετε χλιαρή ή κρύα.
olivemagazine.gr