Οι ρεβιθοκεφτέδες είναι ένα υπέροχο πιάτο που μπορούμε να ετοιμάσουμε εύκολα. Ο συνδυασμός τους με την σάλτσα πιπεριάς, τους κάνει ακόμα πιο νόστιμους.
- 500 γρ. ρεβίθια, μουλιασμένα αποβραδίς
- 200 γρ. βρασμένη πατάτα
- 1 λευκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ματσάκι μάραθο
- 15 φύλλα δυόσμου
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
- 1 αυγό
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 400 ml ηλιέλαιο
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα πιπεριάς
- 300 γρ. πιπεριά ψημένη έτοιμη σε βάζο
- 100 γρ. λιαστές ντομάτες
- 70 γρ. αμύγδαλα
- 1 κουτ. γλυκού κύμινο
- 1 κουτ. σούπας ταχίνι
- 30 ml πετιμέζι
- 30 ml ε.π. ελαιόλαδο
- λίγο αλάτι
Διαδικασία
Σάλτσα
- Βάζουμε όλα τα υλικά στον κάδο ενός μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα.
- Δεν μας πειράζει να έχει μικρά κομματάκια μέσα.
- Τη διατηρούμε στο ψυγείο και τη σερβίρουμε δροσερή με τους κεφτέδες.
Ρεβιθοκεφτέδες
- Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε τα ρεβίθια.
- Τα χτυπάμε στο μπλέντερ να σπάσουν, όχι να γίνουν πολτός, αλλά μικρά κομμάτια.
- Σπάμε τη βραστή πατάτα με ένα πιρούνι καλά και τη βάζουμε μαζί με τα ρεβίθια.
- Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το αλεύρι και το ηλιέλαιο.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε μισή ώρα στο ψυγείο να σφίξει.
- Έπειτα πλάθουμε το μείγμα σε μικρούς κεφτέδες.
- Τους περνάμε από αλεύρι, τινάζουμε να φύγει η περίσσεια και τους τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.
- Μόλις ροδίσουν, τους βάζουμε να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρουμε πλάι στη δροσερή σάλτσα πιπεριάς.
olivemagazine.gr