Ένα ριζότο διαφορετικό απ’ τα συνηθισμένα. Ειδικά τώρα που αρχίζει και ανοίγει ο καιρός, αφήνουμε στην άκρη την κολοκύθα και πιάνουμε τα κολοκυθάκια, που εδώ δένουν τέλεια με τη λεμονάτη γεύση του φαγητού.
Υλικά
- 2 μικρά κολοκυθάκια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια (το λευκό μέρος)
- 900 ml ζωμό λαχανικών ή κότας, από κύβο
- 1/2 φλιτζ. ε.π. ελαιόλαδο
- 5 φλιτζ. ρύζι αρμπόριο
- 3 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 3 κουτ. σούπας άνηθο, ψιλοκομμένο
- 3 κουτ. σούπας φύλλα φρέσκο δυόσμο
- 4 κουτ. σούπας παρμεζάνα, τριμμένη
- χυμό από 1 λεμόνι
- αλάτι, μαύρο πιπέρι
Διαδικασία
- Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
- Βάζουμε τον ζωμό σε ένα κατσαρολάκι και τον διατηρούμε καυτό.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε 4 κουτ. σούπας από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε για 2΄ τα κολοκυθάκια και τα κρεμμυδάκια.
- Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε σε χαμηλή φωτιά πια, για 2΄-3΄, να λαδωθεί παντού και να γυαλίσει.
- Σβήνουμε με το φλιτζάνι κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Κατόπιν, προσθέτουμε 1 κουτάλα της σούπας ζωμό και ανακατεύουμε ανά διαστήματα για να μην κολλήσει το ρύζι, αφήνοντας κάθε φορά να εξατμιστεί το υγρό προτού προσθέσουμε την επόμενη κουτάλα ζωμού.
- Όταν το ρύζι έχει μαλακώσει αρκετά (να κρατάει ακόμα λίγο στο δόντι) και έχει χυλώσει, προσθέτουμε το σκόρδο, τον άνηθο και τον δυόσμο.
- Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, την παρμεζάνα, τον χυμό λεμονιού, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.
olivermagazine.gr