Συστατικά
- 5 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κιλό καλαμάρι
- 1 κρεμμύδι
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 φινόκιο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 κ.σ. γεμάτη αλεύρι γ.ο.χ.
- 30 γρ. ούζο
- 200 γρ. νερό
- 400 γρ. σπαγγέτι, με παντζάρι
- χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 1 κ.σ. άνηθο
Για το σερβίρισμα
- άνηθο
- λεμόνι
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει καλά και βάζουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Αφαιρούμε το δέρμα από το καλαμάρι, το κόβουμε σε δύο μεγάλα κομμάτια και τα ανοίγουμε στη μέση.
- Μεταφέρουμε το μισό καλαμάρι στο καυτό τηγάνι με την εσωτερική πλευρά προς τα κάτω για να ψηθεί. Ψήνουμε για 1-2 λεπτά και από τις 2 πλευρές για να πάρει χρώμα.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για το υπόλοιπο καλαμάρι. Αφαιρούμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
- Καθαρίζουμε και κόβουμε το φινόκιο σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε.
- Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, το αλεύρι και ανακατεύουμε για να δημιουργήσουμε μια πηχτή σάλτσα (ρου).
- Σβήνουμε με το ούζο και αφήνουμε να εξατμιστεί. Βάζουμε το νερό και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 6-7 λεπτά για να δέσει η σάλτσα.
- Παράλληλα, τοποθετούμε κατσαρόλα με νερό σε δυνατή φωτιά για να βράσει. Βάζουμε αλάτι, τα σπαγγέτι και βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Κόβουμε το καλαμάρι σε πολύ λεπτές λωρίδες και το βάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
- Προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.
- Σουρώνουμε τα σπαγγέτι και τα βάζουμε στο τηγάνι με τη σάλτσα.
- Ψιλοκόβουμε τον άνηθο, τον βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.
- Σερβίρουμε με άνηθο, λεμόνι, ελαιόλαδο και πιπέρι.
akispetretzikis.com