Είναι ζουμερό, υπέροχα αφράτο και κάθε μπουκιά συνδυάζει την γήινη γεύση του ταχινιού, το καραμελένιο άρωμα της ζάχαρης καρύδας και την αδιαμφισβήτητη γοητεία της σοκολάτας. Είναι απολαυστικό ως έχει, όμως η ζωή είναι μικρή για να παραλείπεις συνέχεια το γλάσο. Τόλμησέ το!
- Μερίδες: 12
- Προετοιμασία: 15 λεπτά
- Ψήσιμο: 45 λεπτά
- Αναμονή: 3 ώρες
Σκεύος: τετράγωνη φόρμα ή ταψί 25Χ25εκ.
Υλικά για το κέικ
- 320 ml φυτικό ρόφημα χωρίς ζάχαρη
- 1 κ.σ. μηλόξυδο ή λευκό ξύδι
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- ⅓ κ.γλ. μαγειρική σόδα
- ¼ κ.γλ. αλάτι
- 240 γρ. ζάχαρη καρύδας
- 90 ml ηλιέλαιο
- 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- 180 γρ. φυσικό ταχίνι
- 130 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
Υλικά για το γλάσο
- 160 γρ. κουβερτούρα, σε κομματάκια
- 80 ml κρέμα καρύδας ή φυτική κρέμα
- 2 κ.σ. φυσικό ταχίνι
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε το κέικ.
- Ρίχνουμε το ξύδι στο φυτικό ρόφημα, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Σε άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τη ζάχαρη, το ηλιέλαιο, το εκχύλισμα βανίλιας, το ταχίνι και το φυτικό ρόφημα πολύ καλά, μέχρι να γίνουν πιο ενιαίο μείγμα.
- Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά με μαρίζ, ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα υγρά με τα στεγνά.
- Προσθέτουμε και την κουβερτούρα και την ενσωματώνουμε στο μείγμα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα το τελικό μείγμα σε ταψάκι λαδωμένο και περασμένο με λαδόκολλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να βγαίνει καθαρή η οδοντογλιφίδα ή το μαχαιράκι, όταν το βυθίζουμε στο κέντρο του.
- Αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και το ξεφορμάρουμε.
- Το αφήνουμε να έρθει εντελώς σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο.
- Βάζουμε την κουβερτούρα και την κρέμα σε ανοξείδωτο μπολ και λιώνουμε σε μπεν μαρί.
- Όταν γίνουν ομοιόμορφο σοκολατένιο μείγμα, προσθέτουμε το ταχίνι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
- Απλώνουμε το γλάσο πάνω στο κέικ, αφήνουμε να σταθεροποιηθεί για 15-20 λεπτά και σερβίρουμε.
- Το αγλασάριστο κέικ διατηρείται για 5 μέρες καλυμμένο σε δροσερό σημείο της κουζίνας, ενώ το γλασαρισμένο για 4-5 μέρες καλυμμένο στο ψυγείο.
madameginger.com