Ετοιμάζουμε ένα υγιεινό κέικ με αλεύρι βρώμης, καστανή ζάχαρη και άρωμα λεμονιού. Ο Μάστερ Σεφ Λάμπρος Βακιάρος προτείνει να το πασπαλίσουμε με τα αγαπημένα χρωματιστά τρουφάκια των παιδιών.
- 300 γρ. νιφάδες βρώμης
- 200 γρ. καστανή ζάχαρη
- 20 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 150 γρ. γάλα
- 3 αυγά + 2 ασπράδια
- 60 γρ. ελαιόλαδο
- 120 γρ. χυμό λεμόνι
- 2 ξύσμα λεμονιού
- 100 γρ. λευκή σοκολάτα
- Χρωματιστή τρούφα
Διαδικασία
Βήμα 1
Χτυπάμε στο μούλτι τη βρώμη μέχρι να γίνει αλεύρι. Στη συνέχεια, χτυπάμε και την καστανή ζάχαρη, μέχρι να γίνει σχεδόν σκόνη. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το αλεύρι βρώμης , την αλεσμένη καστανή ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ αναμειγνύουμε καλά το γάλα όλα τα αυγά, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το ξύσμα.
Βήμα 2
Ρίχνουμε σιγά σιγά το υγρό μείγμα μέσα στις σκόνες, ανακατεύοντας καλά με έναν αυγοδάρτη. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για 15 – 20 λεπτά για να απορροφήσει τα υγρά η βρώμη. Αν το μείγμα είναι πολύ παχύρρευστο, το αραιώνουμε με λίγο γάλα, προσθέτοντας κουταλιά κουταλιά. Αν βγει πολύ αραιό. προσθέτουμε λίγο αλεύρι βρώμης.
Βήμα 3
Ψήνουμε στους 180°C για περίπου 40 – 45 λεπτά, μέχρι την στιγμή που θα βάλουμε ένα μαχαίρι και θα βγαίνει καθαρό. Αφήνουμε το κέικ λίγο να κρυώσει και να σταθεί, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί ή στο φούρνο μικροκυμάτων και τη ρίχνουμε από πάνω. Πασπαλίζουμε με την χρωματιστή τρούφα.
olivemagazine.gr