Ένας από τους βασικούς λόγους και ξαναγαπήσαμε το εποχικό λαχανικό, είναι αυτό το «steak» κουνουπίδι. Το ψήνουμε εύκολα στον φούρνο και το περιχύνουμε με σάλτσα μυρωδικών.
Υλικά
Μερίδες: 4
- 4 φέτες από 1 κουνουπίδι μέτριο (αφαιρούμε το σκληρό τμήμα του κοτσανιού και κόβουμε 4 φέτες πάχους 2 εκ.)
- 50 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μυρωδικών
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα δυόσμου
- 2/3 φλιτζ. τσαγιού ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
- 50 γρ. κολοκυθόσπορος
- 50 γρ. ψίχα φυστικιού Αιγίνης, χοντροκομμένη
- 30 γρ. σπόροι ροδιού
- 1/4 κουτ. γλυκού καυτερό μπούκοβο
- 1/2 κουτ. γλυκού σπόροι κόλιανδρου, κοπανισμένοι και καλά καβουρδισμένοι σε τηγάνι για 1-2 λεπτά, χωρίς λιπαρή ουσία
- 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1/2 μικρό ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
- 130 ml ελαιόλαδο
- χυμός από 2 λεμόνια
- το ξύσμα από 1 λεμόνι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τo ψητό κουνουπίδι σε φέτες, πρώτα προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στη λειτουργία του αέρα και στρώνουμε με λαδόκολλα ένα μέτριο ρηχό ταψί.
- Αλείφουμε καλά με όλο το ελαιόλαδο τις φέτες κουνουπιδιού και τις αλατοπιπερώνουμε και από τις δύο πλευρές.
- Τις απλώνουμε στο ταψί και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Τις γυρίζουμε και από την άλλη πλευρά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
Σάλτσα
- Παράλληλα, σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και αλατοπιπερώνουμε.
- Μοιράζουμε το κουνουπίδι σε κάθε πιάτο και περιχύνουμε με τη σάλτσα μυρωδικών.
- Συνοδεύουμε τo ψητό κουνουπίδι σε φέτες με ένα αφράτο πιλάφι με καβουρδισμένα φουντούκια.
Μυστικά
+ 3 σάλτσες για το κουνουπίδι μας
1. Πικάντικη με γιαούρτι και σταφίδες
Σε ένα μπολάκι βάζουμε 80 γρ. μαύρες σταφίδες Κορίνθου και τις ραντίζουμε με 2 κουτ. σούπας νερό. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε 300 γρ. γιαούρτι αγελάδας με 30 ml χυμό λεμονιού, 2 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Ζεσταίνουμε 70 ml ελαιόλαδο σε ένα μικρό τηγάνι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά, σε μέτρια φωτιά, 1 μικρή φρέσκια πιπεριά τσίλι σε ροδέλες με 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού, 2 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού και 1/2 κουτ. γλυκού κοπανισμένους σπόρους κύμινου. Αφήνουμε να κρυώσει. Ρίχνουμε στο μπολ με το γιαούρτι τις σταφίδες (χωρίς να τις στραγγίξουμε – άλλωστε θα έχουν απορροφήσει τη μικρή ποσότητα νερού), το λάδι μυρωδικών, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε.
2. Με μήλα και μουστάρδα
Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά 450 γρ. ξερό κρεμμύδι, αλατισμένο, με 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 2 μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 15 λεπτά. Ρίχνουμε χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι, λίγο τσίλι σε νιφάδες και 40 γρ. μουστάρδα πικάντικη. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
3. Φρουτένια με κόκκινα φρούτα
Σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά 450 γρ. ξερό κρεμμύδι αλατισμένο με 2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδας και 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για 10-15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε 100 γρ. φρούτα του δάσους, ψιλοκομμένα, και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 10 λεπτά. Ρίχνουμε χυμό και ξύσμα από 1/2 λεμόνι, λίγο τσίλι σε νιφάδες, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
gastronomos.gr