Tα δάκρυα Κοκολάκη, η συγκινητική παρουσία Τζάμσι – Μπατίστ, η προτροπή του Γιαννάκη, οι εξομολογήσεις Γλυνιαδάκη – Τριαλώνη, τα Κύπελλα του 1987 και του 2005 και ο φιλανθρωπικός στόχος
Το εορταστικό τριήμερο για τα 90 χρόνια από την ίδρυση της FIBA στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο στο Ηράκλειο (Λίντο), σε συνδιοργάνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ήταν ένα ατελείωτο «φλας μπακ» αναμνήσεων των καλύτερών μας χρόνων.
Η παρουσία εμβληματικών αθλητών, που βραβεύτηκαν αλλά και ανέλαβαν τον ρόλο των απονεμητών, σε συνδυασμό με τις τιμητικές διακρίσεις σημαντικών προσωπικοτήτων του Κρητικού μπάσκετ, προσέλκυσε στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΗ περισσότερους από 3.000 πολίτες, παιδιά εφήβους και μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους του Ηρακλείου, καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, ήταν παρών στο Gala του Σαββάτου (14/5) και εξήρε τη συμμετοχή –κυρίως- των παιδιών και των νέων, σημαντικό εχέγγυο για την προβολή και την προαγωγή του αθλήματος τα επόμενα χρόνια.
Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο Πρόεδρος της ΕΟΚ, Βαγγέλης Λιόλιος και ο Πρόεδρος του ΕΑΚΗ, Λευτέρη Ζερβός, ήταν συνεχώς εκεί και μετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις: στους αγώνες με τους βετεράνους, στο 3X3 με τους τοπικούς δημοσιογράφους, αλλά με τους βουλευτές Βασίλη Διγαλάκη, Μάξιμο Σενετάκη, Ξενοφώντα Μπαραλιάκο, δίνοντας δυναμικά το «παρών» στο Λίντο από το πρωί ως την ολοκλήρωση των καθημερινών προγραμμάτων.
Ο κ. Αυγενάκης και ο κ. Λιόλιος έδωσαν και ένα ισχυρό μήνυμα με τη συμμετοχή τους σε συμβολικό αγώνα μπάσκετ με αμαξίδιο, τονίζοντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη της ολοένα και μεγαλύτερης κοινωνικής ενσωμάτωσης των αθλητών και πολιτών με αναπηρία.
Το τριήμερο αυτό, εξάλλου, είχε στηθεί με γνώμονα το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού και τους αξιακούς κώδικες που προτάσσει η αθλητική οικογένεια για την συμπερίληψη, την αλληλεγγύη, την ευαισθητοποίηση, την κινητοποίηση και τη συμμετοχή σε κοινωφελή ζητήματα.
- Χαρακτηριστικά ήταν τα περίπτερα των δομών που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Υφυπουργείου Αθλητισμού όπως
- Η Διεθνής Οργάνωση Lions,
- Οι Πρόσκοποι Ανατολικής Κρήτης,
- Ο Στόχος-Πρόληψη,
- Το Χαμόγελο του Παιδιού,
- Η παρέα της αγάπης,
- Τα Παιδικά Χωριά SOS,
- Ο Σύλλογος Όραμα Ελπίδας,
- Ο Ερυθρός Σταυρός,
- Η Ηλιαχτίδα,
- Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου Κρήτης για την έμφυλη βία και
- Η Αλληλεγγύη Ηρακλείου, για την ευαισθητοποίηση στη νοσο Alzheimer
Κυρίαρχος στόχος του τριημέρου ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την αγορά ενός θερμικού κυκλοποιητή για παιδιά με καρκίνο από το «ΘΕΜΑ 117Α Λέσχες Lions Νοτίου Ελλάδος» και στο ήδη συγκεντρωμένο ποσό θα προστεθούν οι δημοπρασίες
- δύο συλλεκτικών φανελών της Εθνικής ομάδας, υπογεγραμμένες από όλα τα μεγάλα μπασκετικά αστέρια της,
- καπέλα με τις υπογραφές του Ντόρον Τζάμσι και Μάικ Μπατίστ (guest stars του τριημέρου)
- ένα κασκόλ της θρυλικής ομάδας των «φτωχών» της Μακάμπι, με την υπογραφή του Ντόρον Τζάμσι και
- μία φανέλα του Παναθηναϊκού των 6 αστεριών της Ευρωλίγκας, με την υπογραφή του Μάικ Μπατίστ, που φόρεσε την πράσινη φανέλα 10 χρόνια και όπως δήλωσε νιώθει πια Έλληνας.
Ντόρον Τζάμσι και Μάικ Μπατίστ ήταν παρόντες σε όλο το τριήμερο, συμμετείχαν στις δράσεις, υπέγραψαν αυτόγραφα και ανανέωσαν το ραντεβού στην Κρήτη, την οποία αμφότεροι αγαπούν, με τον Τζάμσι να τη θεωρεί δεύτερη πατρίδα του με τόσους φίλους καρδιάς που έχει δημιουργήσει εκεί.
Θάλασσα αναμνήσεων στο Gala
Αμέτρητες ήταν οι στιγμές που δεν θα ξεχαστούν από τη μνήμη των παρευρισκομένων. Πολλές εικόνες, απέραντη θάλασσα αναμνήσεων από όσους ανέβηκαν στη σκηνή του λαμπερού Gala και είχαν την ευκαιρία να δουν παλιούς φίλους, να θυμηθούν, να δακρύσουν, να εξομολογηθούν τα παράπονά τους αλλά και την προσωπική ιστορία τους.
Ήταν εκεί όλοι οι αθλητές, προπονητές, παράγοντες που ξεκίνησαν από την Κρήτη και έβαλαν το δικό τους στίγμα στο ελληνικό μπάσκετ.
Δίπλα τους για να τους τιμήσουν και να αναγνωρίσουν την πολύτιμη προσφορά στάθηκαν κάποιοι εξίσου σημαντικοί. Τα δάκρυα τους για την πρωτόγνωρη εμπειρία ήταν το «δώρο» προς τους διοργανωτές ότι όλα πήγαν όπως ακριβώς έπρεπε:
- Δάκρυσε ο Δημήτρης Κοκολάκης, ο αγαθός γίγαντας της Εθνικής και του Άρη, που γεννήθηκε στην Κρήτη και μεγαλούργησε στον Άρη και την Εθνική ομάδα. «Είναι η πρώτη φορά που με τιμούν», είπε και πρόσθεσε πως «ο νόμος Αυγενάκη για τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες πιστεύω πως θα αναγεννήσει τον μαραζωμένο χώρο μας»!
Ο Τζίμης, όπως τον φωνάζουν οι φίλοι του, κάθισε με το… ζόρι στην πρώτη σειρά των καλεσμένων και δίπλα του έτυχε να βρίσκεται ο κατά πολύ μικρότερος του και επίσης τεράστιος αθλητής, ο NBAer Ανδρέας Γλυνιαδάκης, νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Καλοθοσφαιριστών:
- Και ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης «έσπασε» στην ομιλία της δικής του βράβευσης και ενώ δεν συνήθιζε ποτέ στη μεγάλη του καριέρα να εξωτερικεύει τις μύχιες σκέψεις του, αναφέρθηκε και στον πρώτο προπονητή του που τον ώθησε να ασχοληθεί με το μπάσκετ στην Κρήτη αλλά και στα δύσκολα από συναισθηματικής άποψης παιδικά του χρόνια, καθώς η πολύ πρώιμη απώλεια της μητέρας του, έκαναν για εκείνον ήρωες στα μάτια του τον πατέρα του και τη γιαγιά του.
- Στο ίδιο μήκος κύματος ο θρυλικότατος διαιτητής μας, Κώστας Ρήγας, που επισήμανε ότι «30 χρόνια τώρα σταμάτησα την καριέρα μου, την σπουδαία όπως όλοι λέτε, αλλά πρώτη φορά με θυμούνται και με φωνάζουν να με τιμήσουν».
- Ο Μάικ Μπατίστ δεν σταμάτησε να υπογράφει αυτόγραφα και να φωτογραφίζεται με το κοινό, όπως ακριβώς και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο θρυλικός μας «δράκος», παίκτης – ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ. Ο Γιαννάκης έχει τεράστια αδυναμία στους νέους και θεωρεί χρέος των πιο… παλιών όπως εκείνος να μεταλαμπαδεύσουν αξίες όπως η αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, το μεράκι, η αφοσίωση, το πάθος. «Τα παιδιά περιμένουν από εμάς να δείξουμε τον δρόμο» ήταν τα χαρακτηριστικά του λόγια.
- Οι μαθητές Λευτέρης Σαββάκης, Ράνια Σεβδαλή και Αφροδίτη Μουντουφάρη αποτέλεσαν το σχολικό συγκρότημα που διασκέδασε τους παρισταμένους στο street party μετά το GALA
Περίοπτη θέση είχαν στον εκθεσιακό χώρο του τριημέρου και τα δύο τεράστια εθνικά τρόπαια της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, τα Κύπελλα του Ευρωμπάσκετ 1987 και του 2005. Ίσως το πιο πολυφωτογραφημένο περίπτερο και δικαίως. Ειδικά όταν δίπλα στα Κύπελλα στάθηκαν ο Νίκος Ζήσης, ο Δήμος Ντικούδης, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Γιάννης Καλαϊτζής και φυσικά ο Παναγιώτης Γιαννάκης που το 1987 ήταν ο πρωταγωνιστής στο παρκέ και το 2005 ο προπονητής της ομάδας!
Στα αφτιά όλων ηχούσε το «βάλτο αγόρι μου» του Βασίλη Σκουντή και πως θα μπορούσε δηλαδή να ξεχαστεί, όταν ο καταξιωμένος δημοσιογράφος είχε το γενικό πρόσταγμα στο Gala των βραβεύσεων και φυσικά ήταν εκείνος που ανέλαβε να… γυρίσει τον χρόνο πίσω.
Ήταν το βράδυ που κοιτώντας πάνω και κάτω από την λαμπερή εξέδρα που στήθηκε στο περιβάλλοντα χώρο του Λίντο, θα μπορούσε κανείς να πει ότι χόρευαν οι αναμνήσεις μπροστά στα μάτια του.
- Το κορίτσι – θαύμα του ελληνικού μπάσκετ η Αλεξία Τριαλώνη, έλυσε μια σιωπή ετών, αφού ανέκαθεν προτιμούσε να… φορτώνει πόντους από το να μιλάει, και δεν έκρυψε τη συγκίνησή της στην εκδήλωση, όπως και τη «ντροπή» της στους ύμνους που άκουσε για την καριέρα της.
- Στο ίδιο μοτίβο και η Μαρία Γιαλιτάκη και Κατερίνα Γλυνιαδάκη, τις οποίες τίμησαν δύο ακόμα «μορφές» του γυναικείου μπάσκετ, η Εβίνα Μάλτση και η Τούλα Καλέντζου!
Το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η ΕΟΚ πρόταξαν την βράβευση των γυναικών, καθώς τόσο η νέα διοίκηση της Ομοσπονδίας αλλά και το Υφυπουργείο εργάζονται αδιαλείπτως για την ισόνομη αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών στον αθλητισμό, γεγονός που πρέπει να ξεκινήσει από την απόδοση ισάξιων τιμητικών διακρίσεων στις γυναίκες αθλήτριες.
Χαρακτηριστική, επίσης, ήταν η βράβευση του Γιάννη Ράλλη, παλαίμαχου διεθνή διαιτητή με μεγάλη προσφορά στον χώρο, από τον Hall of Famer πια Κώστα Ρήγα. Η συγκίνηση των δύο φίλων ήταν εμφανής.
Τα πειράγματα δεν έλειψαν (πρώτος και καλύτερος όλων σε αυτά ο Γιώργος Καλαφατάκης ενώ ακολουθούσε κατά πόδας ο Γιάννης Γιαννούλης), ούτε οι ιστορίες που δεν βαριόταν να ξετυλίγει με τον χαρακτηριστικό του τρόπο ο Μπάνε Πρέλεβιτς.
Στην περιγραφή όλων των στιγμών που έζησαν οι φίλαθλοι του Ηρακλείου ήταν ο Μάικ Φουντεδάκης, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Cheerleading αλλά και πετυχημένος παρουσιαστής αθλητικών εκδηλώσεων, που με τον μοναδικό του τρόπο, διασκέδασε τους παριστάμενους.
Από κοντά και οι παραγωγοί του Super Radio, με ολοήμερη κάλυψη των εκδηλώσεων και D Jays!
Στους αγώνες 3Χ3 με την οργανωτική επίβλεψη του Θωμά Καραμπέτσιου και το στήσιμο της Sports Solution, διαγωνίστηκαν επί 3ήμερο περίπου 250 άτομα από 63 ομάδες.
Στη στήριξη αθλητών και συμμετεχόντων ήταν η Biosteel με παροχή υγρών κάτω από τον δυνατό ήλιο, η Trace n Chase που μοίρασε συλλεκτικές κάρτες NBA σε όλους τους συμμετέχοντες στο 3X3, αλλά και σπάνιες συλλεκτικές κάρτες των πρωταθλητών Μιλγουόκι, με υπογραφή του Γιάννη Αντετοκούνμπο στους νικητές όλων των κατηγοριών, ο Κρητικός φούρνος με την προσφορά σνακ και φυσικά η απίστευτη ομάδα του Αγγέλου Καραμπίκα που έστησε όλο το φαντασμαγορικό σκηνικό και επιμελήθηκε τους ήχους.
- Όλοι οι παριστάμενοι υπέγραψαν σε έναν «τοίχο ευχών» που θα παραδοθεί στο αντικαρκινικό νοσοκομείο για τα παιδιά.
- Η διοίκηση του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ηρακλείου, προεξάρχοντος του προέδρου Λευτέρη Ζερβού, φιλοξενήσαν άψογα το εορταστικό τριήμερο και φρόντισαν το βράδυ του Gala να κάνουν τη… νύχτα μέρα με τα πυροτεχνήματα να επισφραγίζουν όπως ακριβώς άρμοζε την τόσο σημαντική ημέρα.
- Ιδιαίτερα συγκινητική η αναφορά στους εκλιπόντες Κρητικούς, στον πρόωρα χαμένο Πέτρο Οικονομάκη, αλλά και στους πιονέρους Παύλο Βαρζακιάν, Κώστα Διονυσόπουλο, Χάρη Ευαγγελινό. Και τους τρεις ανέφεραν οι τιμώμενοι Κρητικοί παράγοντες, με δάκρυα στα μάτια οι περισσότεροι εξ αυτών, όπως ο πρόεδρος της ΕΚΑΣΚ, Μπάμπης Μαρκάκης
- Σημαντική η εθελοντική συνεισφορά των κριτών και των διαιτητών στους αγώνες 3Χ3, ύστερα από την προτροπή της προέδρου της Ένωσης κριτών Νίκης Μαραγκάκη και του προέδρου του Συνδέσμου διαιτητών Νώντα Χριστινάκη.