Η περιπέτεια με το όνομα και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ έχει μακρά ιστορία. Όσο ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και το κόμμα ήταν κραταιό, ουδείς σκεφτόταν να αλλάξει το όνομα που επέλεξε ο ιδρυτής του την 3η Σεπτέμβρη του 1974. Οι εποχές άλλαζαν με καταιγιστικό ρυθμό ωστόσο.
Ο Ανδρέας έφυγε από τη ζωή το 1996 και ο διάδοχος του σε κόμμα και πρωθυπουργία Κώστας Σημίτης είχε κάποιες σχετικές ανησυχίες και εισηγήσεις. Το 2000 ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης – ως γραμματέας μάλιστα του ΠΑΣΟΚ – είχε τολμήσει να εκστομίσει δημοσίως την ανάγκη αλλαγής συμβόλων και ονόματος. Ο Σημίτης δεν το τόλμησε, ούτε κανείς άλλος μέχρι την πασοκοποίηση ή pasokification, την εκλογική καταβαράθρωση δηλαδή του άλλοτε κραταιού σοσιαλιστικού κόμματος μέσα σε λίγα χρόνια από το 44% στο 4%. Ο λόγος; Τα μνημόνια επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου και η συγκυβέρνηση με ΝΔ και ΔΗΜΑΡ.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος που ανέλαβε την ηγεσία του κόμματος είχε κάνει μια απόπειρα στις ευρωεκλογές με το σχήμα της «Ελιάς» ωστόσο δεν προχώρησε περισσότερο.
Το 2015, η Φώφη Γεννήματα εξελέγη πρόεδρος του κόμματος παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Το ΠΑΣΟΚ συνέπραξε με την ΔΗΜΑΡ του Θανάση Θεοχαρόπουλου και στις εκλογές του 2015 το κοινό σχήμα κατέβηκε με τον τίτλο «Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Δύο χρόνια αργότερα, το 2017, η Φώφη Γεννήματα στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ανακοίνωσε ότι στοχεύει να δημιουργήσει έναν ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς με αρχηγό εκλεγμένο από τη βάση. ΠΑΣΟΚ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι συμμετείχαν στο νέο σχήμα.
Η Γεννήματα εξελέγη επικεφαλής του φορέα ο οποίος πήρε το όνομα Κίνημα Αλλαγής με το οποίο κατέβηκε και στις επόμενες εκλογές. Στην πορεία το Ποτάμι εγκατέλειψε την συνεργασία, όπως και ο Θ. Θεοχαρόπουλος με ένα τμήμα της ΔΗΜ.ΑΡ και οι Μεταρρυθμιστές Μπροστά του Σπύρου Λυκούδη.
Ωστόσο το Κίνημα Αλλαγής παρέμεινε ενεργό και ζωντανό. Μετείχαν το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών-ΚΙΔΗΣΟ (το κόμμα που ίδρυσε ο Γ. Παπανδρέου), η Ανανεωτική Αριστερά (στελέχη της ΔΗΜΑΡ όπως ο Θ. Μαργαρίτης), η Ανανέωση (Γ. Καμίνης) οι «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία» (Μιχάλης Χάλαρης) η Ένωση Δημοκρατικής Εθνικής Μεταρρύθμισης-ΕΔΕΜ (Απόστολος Πόντας), η «Φωνή Δημοκρατίας» (Γεώργιος – Δημήτριος Καρράς) , το «Μπροστά» (στελέχη από το Ποτάμι που παρέμειναν, όπως ο Παναγιώτης Βλάχος).
Σιγά σιγά ωστόσο, τα μέλη και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούσαν ότι το κλίμα αρχίζει να αλλάζει. Το brand ΠΑΣΟΚ πουλούσε ξανά. Νοσταλγικά (ή και ειρωνικά) συνθήματα και memes («ΠΑΣΟΚ… ωραία χρόνια») κατέκλυζαν τα social media. Κάπου εκεί άρχισαν να διατυπώνονται εκ νέου οι πρώτες σκέψεις για επιστροφή στις ρίζες και στο αρχετυπικό όνομα.
Το ΠΑΣΟΚ και τα χρέη
Τα μέλη του ΠΑΣΟΚ ανανέωσαν το 2019 την θητεία της Φώφης Γεννηματά ως το 2021. Στο συνέδριο εκείνο ο Παύλος Γερουλάνος είχε μιλήσει για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ, αλλά μια σειρά από λόγους – με κυριότερο τα χρέη στο ΑΦΜ του ΠΑΣΟΚ – το καθιστούσαν αδύνατο όπως εξηγούσε η Φ. Γεννηματά.
Μέχρι τώρα, το συντριπτικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης του ΠΑΣΟΚ πηγαίνει στην αποπληρωμή των χρεών του. Τα λειτουργικά έξοδα καλύπτονται κυρίως από τις συνιστώσες του, ΚΙΔΗΣΟ (Παπανδρέου) και της ΕΔΕΜ Πόντας) κατόπιν συμφωνίας που είχε κάνει μαζί τους η Φώφη Γεννήματα.
Τον περασμένο Οκτώβριο, ξεκίνησαν και τυπικά οι διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ. Η Φώφη Γεννηματά ωστόσο απεσύρθη από την κούρσα καθώς εισήχθη αιφνιδίως στον Ευαγγελισμό για λόγους υγείας, και τελικά κατέληξε. Στην εσωκομματική κούρσα ο Ανδρέας Λοβέρδος αρχικά ξεκίνησε να μιλά για επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ (το είχε πράξει και το 2015 δημοσίως) όπως και ο Νίκος Ανδρουλάκης καθώς και ο Χάρης Καστανίδης.
Ο νικητής και νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης από το ίδιο το βράδυ της εκλογής του είχε δηλώσει: «Ξεκινάμε μαζί ένα νέο ωραίο ταξίδι, γιατί η Δημοκρατική Παράταξη επέστρεψε, το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε και είναι εδώ, ενωμένο δυνατό».
Είχε διακηρύξει παράλληλα δεσμευτεί από την ημέρα που ανέλαβε πρόεδρος ότι θα αποφασίσουν τα μέλη του κόμματος για την αλλαγή ονόματος. Μετά από παρασκηνιακές ατέρμονες συζητήσεις, προτάσεις, ζυμώσεις και διαφωνίες στη Χ. Τρικούπη, αποφασίστηκε να επιλεγεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ έναντι του ονόματος Κίνημα Αλλαγής. Μια απόφαση που επισφράγισαν χθες με την ηχηρή τους ψήφο τα 170.000 μέλη του κόμματος.
iefimerida.gr – ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΟΣΧΟΒΑΣ