Ογδόντα ένα χρόνια έχουν περάσει από την 28η Οκτωβρίου του 1940, το μοιραίο εκείνο πρωινό που βρήκε τη χώρα μας σε εμπόλεμη κατάσταση με τη φασιστική Ιταλία. Ελάχιστοι είναι πλέον αυτοί που έζησαν τα συγκλονιστικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε, κι όσοι ήταν γεννημένοι το 1940, δεν θυμούνται πολλά πράγματα.
Είναι πολύ δύσκολο να περιγραφούν οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στο Ηράκλειο, με το άκουσμα της κήρυξης του πολέμου. Το πρώτο μούδιασμα, διαδέχτηκε γρήγορα ο ενθουσιασμός, που ήταν βέβαια ανάμικτος με ένα βαθύ αίσθημα προβληματισμού, αλλά και ανασφάλειας για το μέλλον των πολιτών και των οικογενειών τους.
Σήμερα, στη ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ δεν θα εξιστορήσουμε τα γεγονότα. Όμως, θα φέρουμε τους αναγνώστες μας πιο κοντά σε αυτά, παρουσιάζοντας ιστορικά, αλλά και ηρωικά πρωτοσέλιδα της προγονικής μας εφημερίδας “Η ΔΡΑΣΙΣ”, που έζησε από πρώτο χέρι τη λαίλαπα του πολέμου και την περιέγραφε καθημερινά στις σελίδες της.
Το πρωτοσέλιδο της κήρυξης του πολέμου
Ξεκινούμε παραθέτοντας την πρώτη σελίδα της ΔΡΑΣΗΣ, την αμέσως επόμενη μέρα, δηλαδή της 29ης Οκτωβρίου.
Αξίζει να δούμε και την 4η σελίδα της 29ης Οκτωβρίου:
Αρχίζουν οι πρώτες συνέπειες…
Μια ανακοίνωση της εφημερίδας, μας δίνει να καταλάβουμε πως αρχίζουν οι πρώτες συνέπειες από την εμπόλεμη κατάσταση.
Δεύτερη μέρα του πολέμου
Με αρθρογραφία που τονώνει το πατριωτικό φρόνημα και με ειδήσεις που ενθουσιάζουν τους αναγνώστες, κυκλοφορεί το δεύτερο πρωτοσέλιδο της ΔΡΑΣΗΣ (30 Οκτωβρίου 1940)
Η καθημερινότητα των πολιτών αλλάζει άρδην. Ο κόσμος πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται τη νέα, εμπόλεμη κατάσταση. Και ένα από τα πρώτα που πρέπει να μάθει, είναι πώς σημαίνει και πώς λήγει ένας συναγερμός!
Ιδού η σχετική ανακοίνωση της Διοίκησης Χωροφυλακής:
Τρίτη μέρα του πολέμου
Και, ξημερώνει η τρίτη μέρα του πολέμου. Ας δούμε το νέο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας (31 Οκτωβρίου 1940):
Οι βομβαρδισμοί επιβάλλουν την ενεργοποίηση των καταφυγίων! Οι πολίτες πρέπει να μάθουν να τα χρησιμοποιούν… Μια ανακοίνωση τους ενημερώνει:
Τέταρτη μέρα του πολέμου
Και μπαίνουμε στο Νοέμβριο. Ιδού το πρωτοσέλιδο της 1ης Νοεμβρίου 1940:
Έτσι ξημέρωναν και περνούσαν οι μέρες, από την κήρυξη του πολέμου και εξής. Τα παιδιά του λαού μας πολεμούσαν ηρωικά στο αλβανικό μέτωπο. Αλλά και οι εργαζόμενοι στον Τύπο, δημοσιογράφοι και τεχνικοί, όσοι δεν επιστρατεύθηκαν, έδιναν καθημερινά το δικό τους ηρωικό αγώνα, για την έκδοση των εφημερίδων, που αποτελούσαν, μαζί με τα λιγοστά ραδιόφωνα της εποχής, το μοναδικό μέσον ενημέρωσης των πολιτών.
Για την Ιστορία να σημειώσουμε, ότι η “ΔΡΑΣΙΣ”, με Διευθυντή τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καφφετζάκη και Αρχισυντάκτη τον επίσης αείμνηστο Αθηναγόρα Μυκωνιάτη, συνέχισαν την έκδοση της εφημερίδας, χωρίς καμία διακοπή, μέχρι τις 18 Μαϊου του 1941, επειδή τότε εξαντλήθηκε το χαρτί!
Και μια τραγική ειρωνία: Μια μέρα αργότερα, κατά το μεγάλο βομβαρδισμό της πόλης του Ηρακλείου από τα “Στούκας”, μια βόμβα έπεσε πάνω ακριβώς στο οίκημα όπου στεγάζονταν τα γραφεία και τα τυπογραφεία της “ΔΡΑΣΗΣ”, στη λεωφόρο Καλοκαιρινού, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς!..
ΚΩΣΤΑΣ ΤΡΙΓΩΝΗΣ