Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός μιλά στη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ” για όλους και για όλα

Για όλους και για όλα μιλά, σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αποκλειστική συνέντευξή του προς τη “ΝΕΑ ΔΡΑΣΗ” και τον Κώστα Τριγώνη, ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός, με τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια που αποτελούν βασικά χαρακτηριστικά του.

Ο κ. Λαμπρινός μας μιλά για τη λειψυδρία και για το πώς προσπαθεί η δημοτική αρχή να την αντιμετωπίσει. Μας μιλά επίσης, για τα άλλα σοβαρά προβλήματα της πόλης που τον απασχολούν, για τις σχέσεις του με την κυβέρνηση και για τις θέσεις του απέναντι στον “Κλεισθένη”.

Απαντά αρκετά “διπλωματικά’ στα ερωτήματά μας για την κλονισμένη συνοχή της παράταξής του, για τους συνεργάτες του και για το πώς αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να ξαναθέσει υποψηφιότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές.

Θεωρεί πως οι δημότες “έχουν καταλάβει πια ότι δεν του αρέσουν τα μεγάλα λόγια και ότι προτιμά τις πράξεις” και πιστεύει ότι “το Ηράκλειο αλλάζει νοοτροπία” και πως “αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει η πόλη”.

 

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ 

ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΓΩΝΗ

 

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με το Δήμαρχο κ. Βασίλη Λαμπρινό:

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Κύριε Δήμαρχε, βρισκόμαστε περίπου στα μέσα του Μαίου, αλλά οι καιρικές συνθήκες δείχνουν σαν να βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού. Θυμάστε παρόμοια φαινόμενα, τα παλιότερα χρόνια;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Πιθανόν να έχουν υπάρξει κι άλλες φορές στο παρελθόν, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι βέβαιο πλέον ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει και την Κρήτη». 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Έχετε ήδη εκφράσει τον προβληματισμό σας για την παρατεταμένη ανομβρία. Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το δύσκολο καλοκαίρι που μας περιμένει;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: “Το πρόβλημα της λειψυδρίας είναι  έτσι κι αλλιώς το σοβαρότερο που αντιμετωπίζει το Ηράκλειο. Και είναι διαχρονικό, δεν προέκυψε τα τελευταία χρόνια. Απλώς φέτος, μετά από έναν χειμώνα ιστορικής ανομβρίας, θα στερηθούμε μέχρις ενός σημείου την βοήθεια που είχαμε από το φράγμα Αποσελέμη. 

Σε κάθε περίπτωση, εμείς κάνουμε ότι θεωρούμε απαραίτητο προκειμένου είτε να φέρουμε περισσότερο νερό στο δίκτυο της πόλης, μέσω νέων γεωτρήσεων, είτε να σταματήσουμε να χάνουμε αυτό που ήδη έχουμε, μέσω της αντικατάστασης του πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης και των χαλασμένων υδρομέτρων.

Μιλάμε για έργα που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστούν, καθώς ειδικά για την αντικατάσταση του δικτύου εξασφαλίσαμε πρόσφατα την πλήρη χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων, με ποσό άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά (αν υπολογίσουμε και αυτά που είχαν ενταχθεί ήδη σε χρηματοδοτικά προγράμματα),  από την κυβέρνηση. 

Παράλληλα εξετάζουμε και άλλες λύσεις, όπως την εκμετάλλευση των γλυκών νερών του Αλμυρού. 

Μας ενδιαφέρει ασφαλώς να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα ώστε το καλοκαίρι ο κόσμος να ταλαιπωρηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο. Αλλά μας ενδιαφέρει πρωτίστως να βάλουμε τις βάσεις και για την οριστική επίλυσή του». 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Οι δημότες έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος του προβλήματος;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Έχουμε ενδείξεις ότι οι δημότες βοηθούν, δείχνοντας αυτοσυγκράτηση στην κατανάλωση του νερού. Ελπίζουμε να συνεχίσουν έτσι.  Αν όλοι συνειδητοποιήσουμε ότι η σπατάλη νερού σε ένα νοικοκυριό, οδηγεί σε έλλειψη το διπλανό, θα αλλάξουμε συμπεριφορά και τα πράγματα θα πάνε ακόμα καλύτερα».

ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΕΛΕΜΗ

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, κ. Δήμαρχε, πώς θα χαρακτηρίζατε σήμερα το έργο του φράγματος Αποσελέμη;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Εμείς ,από την προεκλογική περίοδο ακόμα, είχαμε ξεκαθαρίσει πώς το φράγμα δεν αποτελεί πανάκεια,  θέτοντας ένα απλό ερώτημα: Τι θα γίνει αν δεν βρέξει; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πώς όταν το φράγμα έχει νερό, αποτελεί μια πολύ ουσιαστική βοήθεια για τους δήμους που υδρεύονται από αυτό. Η φετινή εμπειρία όμως μας δείχνει ότι ως Δήμος Ηρακλείου, οφείλουμε να πάψουμε να εξαρτώμεθα από το φράγμα. Να δρομολογήσουμε τις δικές μας λύσεις ώστε ακόμα και δίχως το νερό του φράγματος, οι ποσότητες στο δίκτυο μας να είναι επαρκείς για την ύδρευση της πόλεως». 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Υπάρχει σήμερα πραγματικό ενδιαφέρον από το Δήμο Ηρακλείου, για την αξιοποίηση των υδάτων του Αλμυρού;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Υπάρχει. Και για την αφαλάτωση και για την εκμετάλλευση των γλυκών νερών του Αλμυρού. Όταν προκύψουν νεότερα, θα τα ανακοινώσουμε». 

ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Εκτός από τη λειψυδρία, ποια άλλα προβλήματα του Δήμου Ηρακλείου θεωρείτε ως πολύ σοβαρά και δυσεπίλυτα;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Αν έπρεπε να το πω με μια λέξη, αυτή θα ήταν οι υποδομές. Το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης για το οποίο μιλήσαμε, το προβληματικό οδικό δίκτυο, οι ελλειμματικές παιδικές χαρές,  τα σχολικά κτίρια,  είναι προβλήματα διαχρονικά για την επίλυση των οποίων εργαζόμαστε  εντατικά. Και πράγματι, θεωρώ ότι έχουμε δώσει λύσεις σε αρκετά, ενώ κάνουμε ότι μπορούμε για τα υπόλοιπα, πάντα στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. 

Για το δίκτυο ύδρευσης σας είπα και νωρίτερα, οι εργασίες αντικατάστασής του έχουν ήδη ξεκινήσει. 

Για το οδικό δίκτυο, σύντομα θα ξεκινήσει μια από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις ασφαλτόστρωσης που έχουν γίνει ποτέ στον Δήμο, ύψους έξι εκατομμυρίων ευρώ.

Ξεκινάμε το προσεχές διάστημα την αποκατάσταση είκοσι παιδικών χαρών σε διάφορα σημεία του Ηρακλείου και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να τις πιστοποιήσουμε όλες.

Έχουμε παραλάβει δέκα καινούργια απορριμματοφόρα, ετοιμαζόμαστε να παραλάβουμε τους επόμενους μήνες δυο μικρά των τεσσάρων κυβικών μέτρων, θα αγοράσουμε σύντομα άλλα πέντε ενώ καλύπτουμε  σταδιακά τις ελλείψεις μηχανημάτων και οχημάτων στο αμαξοστάσιο. 

Πέρα από τις σημειακές παρεμβάσεις που έχουμε πραγματοποιήσει ήδη σε διάφορα σχολεία, βρίσκονται στον αέρα τέσσερις διαγωνισμοί, άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ για μονώσεις, βαψίματα και εργασίες συντήρησης σχολείων.

Αντιλαμβανόμαστε ότι το Ηράκλειο παραμένει μια πόλη με δύσκολη καθημερινότητα. Αυτήν την καθημερινότητα επιδιώκουμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο, με όλα τα παραπάνω καθώς και με τα μεγάλα έργα ανάπλασης που προχωρούν. 

Και είμαστε πεπεισμένοι πώς θα τα καταφέρουμε και μέχρι το τέλος της θητείας μας θα έχουμε παρουσιάσει ακόμα περισσότερα, απτά αποτελέσματα της προσπάθειάς μας». 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Σε ποιο σημείο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις της δημοτικής αρχής με την κυβέρνηση; Έχετε ζητήσει κάτι σημαντικό, χωρίς να βρείτε ανταπόκριση;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Συνεργαζόμαστε  με την κυβέρνηση, ως οφείλουμε, με γνώμονα το συμφέρον του Δήμου. Στα περισσότερα αιτήματά μας θα έλεγα ότι βρήκαμε θετική ανταπόκριση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη δέσμευση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ, Χαρίτση, για χρηματοδότηση των υπόλοιπων έργων αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου, μέσω ειδικής πρόσκλησης στο πρόγραμμα “ΦιλόΔήμος” , αποκλειστικά για το Ηράκλειο. Αλλά και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, με την βοήθεια και των τοπικών βουλευτών, η αντιμετώπιση της κυβέρνησης απέναντί μας υπήρξε πολύ καλή».  

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Υπάρχει κάποια κυβερνητική απόφαση, που σας έχει  ενοχλήσει;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Η πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει διαγωνισμό για τα 26 στρέμματα της πρώην 126 Σ.Μ που παραχωρήθηκαν από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, δεν μας ικανοποιεί. Πιέσαμε πολύ, μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης, για αυτήν την παραχώρηση και αναμέναμε ότι η έκταση θα δινόταν στον Δήμο, στη βάση μιας προγραμματικής σύμβασης ,  προκειμένου να την κάνουμε πάρκινγκ και να αποσυμφορίσουμε το αεροδρόμιο». 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Ποιά είναι η θέση σας απέναντι στον “Κλεισθένη” και την καθιέρωση της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Συμφωνούμε ότι η απλή αναλογική είναι το πιο αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα. Πρέπει όμως οπωσδήποτε να υπάρξουν δικλείδες κυβερνησιμότητας στους δήμους. Ειδάλλως κινδυνεύουμε να ζήσουμε καταστάσεις ακυβερνησίας, επιζήμιες πρωτίστως για τους δημότες. Η συνεννόηση με τις παρατάξεις, πρέπει να είναι ζήτημα επιλογής, όχι εξαναγκασμού. 

Ο “Κλεισθένης” γενικά έχει προβλήματα αλλά έχει και κάποια θετικά σημεία που δεν τα απορρίπτουμε. Ως ΠΕΔ Κρήτης άλλωστε εμείς πήραμε την απόφαση ότι το νομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης, ωστόσο χρειάζεται μεγάλες αλλαγές και εργαζόμαστε για να καταθέσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση σχετικά με αυτές». 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Πώς κρίνετε τη συνεργασία σας με την Περιφέρεια Κρήτης;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Και προσωπικά, με τον Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και θεσμικά με την Περιφέρεια έχουμε μια πολύ καλή σχέση . Στα περισσότερα κρίσιμα ζητήματα της πόλεως, όπως για παράδειγμα, αυτό της αναβάθμισης του αεροδρομίου “Νίκος Καζαντζάκης” ακολουθούμε κοινή γραμμή,  με θετικά αποτελέσματα». 

ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Κύριε Δήμαρχε, τον τελευταίο καιρό παρατηρούνται προβλήματα συνοχής στη δημοτική σας παράταξη. Αν αυτό το αναγνωρίζετε, πού το αποδίδετε;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: « Θα σας επαναλάβω το εξής: H “Δύναμη Πολιτών” είναι μια πολυσυλλεκτική παράταξη, με προσωπικότητες που έχουν διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά καταφέρνουν να συμπορεύονται στη βάση ενός κοινού προγράμματος που είναι από όλους αποδεκτό. 

Παρά τις κατά καιρούς εντάσεις και τις διαφωνίες μας, λοιπόν, εμείς συνεχίζουμε όλοι μαζί , συντεταγμένα και οργανωμένα, δίχως διαφοροποιήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, να εφαρμόζουμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα λέξη – λέξη και να προσεγγίζουμε το όραμά μας για ένα Ηράκλειο μητροπολιτικό κέντρο της Μεσογείου.

Δεν είναι πάντα εύκολο αλλά η δύναμη αυτής της παράταξης έγκειται στην ικανότητα των μελών της να βάζουν το “εμείς” πάνω από το “εγώ”. Και αν καμιά φορά, ορισμένοι χάνουν για λίγο από τα μάτια τους τον κοινό στόχο, είναι δική μου  δουλειά να τους τον υπενθυμίζω». 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Πολύς λόγος έχει γίνει, για την ονοματοδοσία ενός δρόμου στη μνήμη του Κων/νου Μητσοτάκη. Κατά τη γνώμη σας, ποιόν οφελεί η προκληθείσα αντιπαράθεση;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Για εμάς το θέμα έχει κλείσει. Κάναμε ό,τι θεωρούσαμε δέον για να τιμήσουμε την μνήμη του αείμνηστου Κρητικού πρωθυπουργού». 

ΟΙ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφασή σας να ξαναθέσετε ή όχι υποψηφιότητα στις επόμενες δημοτικές εκλογές;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Όπως για όλους τους ανθρώπους, έτσι και για εμένα η υγεία είναι το προέχον. Εφόσον είμαι υγιής, θα είμαι και υποψήφιος στις επόμενες εκλογές». 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Με ποια κριτήρια επιλέγετε τους στενούς συνεργάτες σας; 

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Προσπαθώ να είναι αξιοκρατικά. Αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να μοιραζόμαστε τις ίδιες αρχές. Από εκεί και πέρα, μου αρέσει να δουλεύω με ανθρώπους εργατικούς και υπεύθυνους, που όταν αναλαμβάνουν κάτι, το φέρνουν εις πέρας, δίχως να αναζητούν άλλοθι και δικαιολογίες».  

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Ποια προσόντα θεωρείτε ότι πρέπει να διαθέτει απαραιτήτως ένας Δήμαρχος;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Αυτό το κρίνουν οι δημότες με την ψήφο τους. Προσωπικά θεωρώ ότι ένας δήμαρχος πρέπει ασφαλώς να είναι αποφασιστικός και αποτελεσματικός. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να είναι ειλικρινής και να μην λαϊκίζει. Να εκπαιδεύει με την στάση του δημότες ώστε να μάθουν να ακούνε και να αποδέχονται την αλήθεια και όχι  μόνο ό,τι είναι ευχάριστο.  

Χρήσιμο για τον ίδιο θα ήταν να διαθέτει και γερό στομάχι». 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΣΚΕΙΤΑΙ

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Πόσο σας ενοχλεί η όποια κριτική που σας ασκείται από τα μέσα ενημέρωσης; 

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Η κριτική, ακόμη και η πιο αυστηρή δεν με ενοχλεί καθόλου, εφόσον είναι καλοπροαίρετη. Αντιθέτως, την λαμβάνω σοβαρά υπόψην μου, είτε προέρχεται από τα μέσα ενημέρωσης, είτε από την αντιπολίτευση, είτε από τους δημότες.  Άλλωστε πολλές φορές έχουμε υιοθετήσει κριτικές θέσεις που ακούστηκαν μέσα ή έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο και ήταν σωστές.  Με ενοχλεί το ψέμα, η κακοήθεια, η κοινή συκοφαντία. Πολλοί μου λένε ότι  αυτά αποτελούν, μέρος του πολιτικού παιχνιδιού. Προσωπικά, ούτε αποδέχτηκα, ούτε θα αποδεχτώ ποτέ τέτοιου είδους πρακτικές». 

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Αλήθεια, έχετε μετανιώσει για κάποια από τις αποφάσεις που έχετε πάρει, ως Δήμαρχος;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Καλούμαι καθημερινά να πάρω πολλές αποφάσεις. Αν οι περισσότερες είναι σωστές, τότε είμαι ικανοποιημένος. Σε κάθε απόφαση, άλλωστε, ακόμα και  στις εσφαλμένες, ο γνώμονας είναι το συμφέρον της πόλης και τίποτα άλλο. Προσπαθώ, πάντως, συνεχώς να περιορίζω και να διορθώνω τα λάθη μου». 

“ΤΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΑΛΛΑΖΕΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ”

ΝΕΑ ΔΡΑΣΙΣ: Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σήμερα στους Ηρακλειώτες;

Β. ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ: «Οι Ηρακλειώτες νομίζω έχουν καταλάβει πια ότι δεν μου αρέσουν τα μεγάλα λόγια. Προτιμώ τις πράξεις. Άρα το μήνυμα που ζητάτε, το στέλνουν οι πράξεις αυτής της δημοτικής αρχής. Και είναι ξεκάθαρο:  Το Ηράκλειο αλλάζει. Αλλάζει τρόπο ζωής, αφήνοντας τα αυτοκίνητα έξω από το κέντρο,  αποκτά πολιτιστική ταυτότητα με φεστιβάλ που ξεπερνούν τα σύνορα της πόλεως  και γίνονται πανελλαδικώς γνωστά, αποκτά  ισχυρό εθελοντικό κίνημα και μετατρέπεται σταδιακά σε ένα τουριστικό κέντρο με λαμπρές προοπτικές.  Θυμίζω ότι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ερευνών  στον κόσμο, το Euromonitor, ανέδειξε την πόλη μας ταχύτερα αναπτυσσόμενο τουριστικό προορισμό στην Ευρώπη για το 2017!  

Κυρίως, όμως, το Ηράκλειο αλλάζει νοοτροπία.  Το έχουμε πει πολλές φορές: Αν δεν αλλάξουμε εμείς, δεν θα αλλάξει η πόλη.  Αυτό ήταν και παραμένει το μεγάλο στοίχημα για εμάς. Και κάθε μέρα που περνά αισιοδοξώ όλο και περισσότερο πώς θα το κερδίσουμε». 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content