Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) διοργανώνει από το 2010 τον μαθητικό διαγωνισμό CANSAT για σχολεία από τα κράτη μέλη της. Μέχρι το σχολικό έτος 2015-2016 τα ελληνικά σχολεία συμμετείχαν στον διαγωνισμό κατόπιν απευθείας αίτησης στην ESA και στη συνέχεια επιλεγόταν μία από τις αιτήσεις.
Η SPIN – Space Innovation, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, διοργάνωσε το σχολικό έτος 2016-2017 τον πρώτο διαγωνισμό διαστημικής «CanSat in Greece».
Ο διαγωνισμός αφορά την κατασκευή ενός «δορυφόρου» με διαστάσεις ενός κουτιού αναψυκτικού (ύψος 11,5cm και διάμετρο 6,6cm), που θα εκτοξευθεί με ειδικό πύραυλο σε ύψος 1km, ενώ η κάθοδος του θα πραγματοποιηθεί με αλεξίπτωτο. Κατά τη διάρκεια της καθόδου το CanSat θα πραγματοποιήσει σειρά μετρήσεων.
Η ομάδα του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών – Μαράσλειο συμμετείχε στον πρώτο διαγωνισμό (2016-2017) με την αποστολή CANIS (CanSat InfraredRadiation).
Η αποστολή απέσπασε το πρώτο βραβείο και στη συνέχεια συμμετείχε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό CanSat inEurope στη Βρέμη. Την επόμενη χρονιά, δηλαδή το σχολικό έτος 2017-2018, η ομάδα επανήλθε με την αποστολή CAN-CAN. Τη φετινή σχολική χρονιά (2018-2019), η ομάδα επιστρέφει με καινούργια αποστολή, που ονομάστηκε Anti-SPIN.
Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της ομάδας Anti-Spin είναι ο φυσικός Παναγιώτης Λάζος και ο μαθηματικός Μανώλης Τσιόπτσιας.
Στόχος όλων των ομάδων είναι να υλοποιήσουν την πρωτεύουσα αποστολή, σύμφωνα με την οποία το CanSat θα πραγματοποιήσει κατά την πτώση του μετρήσεις γεωγραφικών συντεταγμένων, ατμοσφαιρικής πίεσης και θερμοκρασίας, τις οποίες θα καταγράφει σε μνήμη και ταυτόχρονα θα αποστέλλει ραδιοφωνικός στον σταθμό εδάφους.
Επίσης, κάθε ομάδα πρέπει να προτείνει μια δευτερεύουσα αποστολή, η οποία δίνει και το στοιχείο της ιδιαιτερότητας σε κάθε ομάδα.
«Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε τις προηγούμενες χρονιές ήταν η έντονη και εκτός σχεδιασμού περιστροφή του CanSat κατά τη διάρκεια της πτώσης του. Για αυτό φέτος θέσαμε ως δευτερεύουσα αποστολή μας, την κατασκευή ενός συστήματος που θα σταθεροποιεί το CanSat περί τον κατακόρυφο άξονα» εξηγούν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί της ομάδας Anti-Spin.
«Με αυτό τον τρόπο το CanSat μας θα επιτύχει τη λήψη σταθερής φωτογραφίας με τη κάμερα του. Για να το πετύχουμε αυτό θα ενσωματώσουμε ένα μοτέρ, το οποίο θα περιστρέφει έναν δίσκο, με κατάλληλη γωνιακή ταχύτητα ώστε να εξουδετερώνεται ηπεριστροφή του CanSat.Τα δεδομένα για την επιλογή της γωνιακής ταχύτητας θα παρέχονται από ένα γυροσκόπιο/επιταχυνσιόμετρο», αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί σύμβουλοι.
Παράλληλα, με βάση τις μετρήσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας θα υπολογιστεί η καθ’ ύψος κατανομή της ταχύτητας του ήχου στην ατμόσφαιρα, το οποίο θα επιτρέψει την πρόβλεψη της διεύθυνσης διάδοσης του ήχου στην ατμόσφαιρα. Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό σε περιοχές έντονης ηχορρύπανσης, όπως τα αεροδρόμια.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΉ