Διεθνή αφιερώματα για την Προεδρική Φρουρά (Και ΒΙΝΤΕΟ)

Φωτογραφίες και βίντεο

Φέτος συμπληρώνονται, 150 χρόνια, από τότε που σχηματιστήκαν οι πρώτοι (τέσσερις) αυθύπαρκτοι λόχοι Ευζώνων με το Βασιλικό Διάταγμα 4ης Μαρτίου 1868 – ΦΕΚ 37Α/10-8-1868, ως μέρος του μονίμου ελληνικού στρατού. Καθένας, αποτελείτο από 141 άνδρες (3 αξιωματικούς, 23 υπαξιωματικούς, 3 σαλπιγκτές και 112 στρατιώτες).

Το 1914, μια ιδιαίτερη μονάδα ευζώνων, συγκροτήθηκε για την τιμητική φύλαξη των Ανακτόρων και ονομάστηκε ‘Ανακτορική Φρουρά’. Στην πορεία των χρόνων πήρε διάφορες ονομασίες : Φρουρά Σημαίας, Φρουρά Μνημείου Άγνωστου Στρατιώτη, Βασιλική Φρουρά και τελική ονομασία ‘Προεδρική Φρουρά’. Η έδρα της, από ιδρύσεώς της, βρίσκεται στην Αθήνα, Οδό Ηρώδου Αττικού, κοντά στο Προεδρικό Μέγαρο (πρώην Ανάκτορα).

Η οργάνωση ισχυρού στρατού ήταν τότε το πρώτο μέλημα του Βασιλιά Γεωργίου Α’, του μακροβιότερου βασιλιά της Ελλάδος (1863 – 1913). Ο Ελληνικός Στρατός αποτελείτο από το Πεζικό, το Ιππικό, το Πυροβολικό και το Μηχανικό. Στο Πεζικό ανήκαν και οι Εύζωνες, στρατιώτες και αυτοί, αλλά ο εξοπλισμός τους, ήταν ελαφρότερος (εξ ου και η ονομασία).

Σήμερα, οι Εύζωνες είναι επιφορτισμένοι με την 24ωρη φρούρηση του Μνημείου του Άγνωστου Στρατιώτη, του Προεδρικού Μεγάρου και της πύλης του στρατοπέδου τους. Επίσης, συμμετέχουν στην επίσημη υποδοχή των αρχηγών ξένων κρατών και στις γιορταστικές εκδηλώσεις στο εξωτερικό για τις εθνικές επετείους ή τις θρησκευτικές γιορτές που οργανώνουν οι εκεί ελληνικές Κοινότητες τονώνοντας το εθνικό τους φρόνημα. Τιμούν με την παρουσία τους, την έπαρση και υποστολή της Ελληνικής σημαίας, τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες, στον Ιερό βράχο της Ακρόπολης.

Το αγέρωχο παρουσιαστικό τους, η στολή τους με το πλήθος συμβολισμών λαογραφικού και ορθόδοξου χαρακτήρα, η δύσκολη εκπαίδευση, τα συναισθήματα τους και πάνω απ’ όλα η λαμπρή και ένδοξη πολεμική δράση τους στους Βαλκανικούς Πολέμους, υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων.

Η έντονη δράση τους και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ου αιώνα στις οποίες ενεπλάκη ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος), τους κατέστησαν σύμβολο γενναιότητας και δόξας του Ελληνικού στρατού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content