Μιχ. Λεμπιδάκης: Με κρατούσαν υπό άθλιες συνθήκες

Σήμερα άρχισε ουσιαστικά, η δίκη για την  υπόθεση της απαγωγής του επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης. Χωρίς βέβαια να αποκλείει κανείς το ενδεχόμενο, να τεθούν στη συνέχεια κι άλλα διαδικαστικά θέματα από πλευράς υπεράσπισης των κατηγορουμένων, που θα στοχεύουν και σε νέα αναβολή.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη διακοπή έγινε μετά από αίτημα για διορισμό δικηγόρου, που διετύπωσε η πλευρά του 46χρονου Ρεθυμνιώτη που διαμένει στην Αθήνα και θεωρείται πως είχε ηγετικό ρόλο στην όλη υπόθεση.

Η Αστυνομία έχει και σήμερα λάβει δρακόντεια μέτρα για την τήρηση της τάξης, τόσο μέσα, όσο και γύρω από το δικαστικό μέγαρο.

Στο Εφετείο έφθασε στις 9 το πρωί σήμερα ο κ. Μιχάλης Λεμπιδάκης, ο οποίος θα είναι ο πρώτος από τους περίπου 30 μάρτυρες κατηγορίας που θα καταθέσει.

Λίγο μετά τις 9 έφθασαν και οι κλούβες που μετέφεραν τους κατηγορουμένους.

H κατάθεση του Μιχ. Λεμπιδάκη

Αμέσως μετά η πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τον κ. Μιχάλη Λεμπιδάκη που άρχισε την κατάθεσή του και να περιγράφει τα γεγονότα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των δικαστών, ο κ. Λεμπιδάκης αναφέρθηκε αρχικά στις συνθήκες της κράτησής του. Όπως χαρακτηριστικά είπε, όλο αυτό το εξάμηνο που διήρκεσε η κράτησή του, έκανε μόνο τέσσερις φορές μπάνιο δεμένος από το χέρι, και άλλαξε τρεις φορές τα ρούχα που φορούσε.

Είπε ακόμη ότι δυο από τους κατηγορουμένους, οι οποίοι είναι Ρεθεμνιώτες, του μιλούσαν προσπαθώντας να τον παρηγορήσουν, λέγοντάς του διάφορα, όπως ότι “ο αρχηγός τους ενδιαφερόταν μόνο για τα λύτρα”.

Εντύπωση έκανε επίσης αυτό που είπε ο κ. Λεμπιδάκης για τους κατηγορουμένους. Ότι δηλαδή, αυτοί με τους οποίους ήλθε σε επαφή, στη διάρκεια της κράτησής του, ήταν μεν κακοποιοί, δεν ήταν όμως δολοφόνοι. Kαι πως ο καθένας από αυτούς είχε το συγκεκριμένο ρόλο του.

Σε ερώτηση, γιατί πιστεύει ότι οι κατηγορούμενοι διακινδύνευαν ζητώντας λύτρα μέχρι που έφθασαν εδώ που έφθασαν, ο κ. Λεμπιδάκης απέδωσε τη δράση τους αυτή στην απληστία που τους χαρακτήριζε.

Ακολούθως ρωτήθηκε ο κ. Λεμπιδάκης για τους τόπους στους οποίους εκρατείτο. Και εκείνος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το τρίτο κρυσφύγετο στο οποίο τον είχαν μεταφέρει ήταν ένα μιτάτο κοντά σε μια εκκλησία. Την παραμονή του Αγίου Πνεύματος άκουσε  κόσμο, καμπάνες και πυροβολισμούς, συμπέρανε δε ότι επρόκειτο για συγκέντρωση περίπου 100 ατόμων.

Mετά από ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα της δίκης, ο κ. Λεμπιδάκης συνέχισε την κατάθεσή του.

Περιγράφοντας τις πρώτες στιγμές της απαγωγής του, είπε ότι οδηγώντας το αυτοκίνητό του, είδε ένα όχημα να έρχεται καταπάνω του. Σταμάτησε και είδε ένα άτομο με βαριοπούλα να χτυπά τα τζάμια του αυτοκινήτου του, ενώ δίπλα στο αυτοκίνητο εμφανίσθηκαν δυο οπλοφόροι με καλάσνικοφ.

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του δικαστηρίου και ο Εισαγγελέας τον κάλεσαν να δείξει ποιοί από τους κατηγορουμένους βρίσκονταν εκεί όπου τον έκρυψαν. Ο κ. Λεμπιδάκης απάντησε ότι δεν θυμόταν με ασφάλεια και η πρόεδρος του είπε ότι “μπορείτε να μας βοηθήσετε αλλά δεν θέλετε”.

Ο κ. Λεμπιδάκης είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να αναγνωρίσει φωνές των κατηγορουμένων, γιατί αυτοί μιλούσαν πάντα ψιθυριστά.

Αναφερόμενος στις συνθήκες της κράτησής του είπε ότι στο μιτάτο που εκρατείτο υπήρχαν ακόμα και ψύλλοι.

Στο τελευταίο κρυσφύγετο όπου τον μετέφεραν, του είπαν ότι τον αναζητά η Αστυνομία που οργάνωσε μεγάλη επιχείρηση για την ανεύρεσή του. Αυτός, κατά τη γνώμη του ήταν και ο λόγος που τον μετέφεραν στο μιτάτο.

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content