Πόσο σοβαρά έχει απασχολήσει τους αρμόδιους φορείς, η απειλή της λειψυδρίας;

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΓΩΝΗ

Σαν να μη μας έφτανε η μεγάλη φετινή λειψυδρία, έχουμε τώρα να αντιμετωπίσουμε και την κακοδιαχείριση του (μη) υπάρχοντος νερού, όπως λ.χ. βλέπουμε να συμβαίνει στην περιοχή της Μεσαράς με το φράγμα της Φανερωμένης.

Οι καταστάσεις αυτές, απαιτούν αυξημένη προσοχή και άσφαλτους σχεδιασμούς, τόσο από την Περιφέρεια Κρήτης, όσο και από τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Δυστυχώς, όσα γίνονται γνωστά, οδηγούν στο συμπέρασμα πως ούτε σωστός σχεδιασμός υπάρχει, ούτε αυξημένη προσοχή επιδεικνύεται.

Γενικώς, οι φορείς του νησιού μας, αλλά και η ίδια η κυβέρνηση, δίδουν την εντύπωση πως δεν έχουν πάρει και πολύ στα σοβαρά, το μέγα πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και ειδικά της λειψυδρίας, που αποτελεί πλέον την υπ’ αριθμόν ένα απειλή κατά του πληθυσμού, αλλά και κάθε αναπτυξιακής δραστηριότητας.

Καμαρώνουν οι έχοντες και κατέχοντες την εξουσία, για τα αυξημένη κύματα Τουριστών που κατακλύζουν την Ελλάδα. Κανείς όμως δεν βγήκε να πει σοβαρά και υπεύθυνα, από πού θα εξασφαλιστούν επαρκείς ποσότητες νερού για τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας… Οι ανάλογες αντιδράσεις των μονίμων κατοίκων του Κάπρι της Ιταλίας, που βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας να μην πατήσουν πόδι άλλοι τουρίστες στην περιοχή τους λόγω της μεγάλης λειψυδρίας, μάλλον δεν έγιναν αντιληπτές από τους “δικούς” μας εδώ.

Όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση, ειδικά στην Κρήτη, όπου τα φράγματα είναι άδεια και οι υδροφόροι ορίζοντες έχουν αρχίσει να βγάζουν αλάτι, μια λύση ανάγκης απομένει: Να προετοιμαστούμε για αφαλάτωση νερού! Και, δεν εννοούμε μόνο το νερό του Αλμυρού, αλλά και το νερό της θάλασσας που περιβρέχει το νησί μας.

Με αυτά τα δεδομένα, ρωτούμε τα αρμόδια υπουργεία αλλά και την Περιφέρεια Κρήτης, να μας πουν: Έχουν κάνει κάποια σχετική προετοιμασία; Έχουν προχωρήσει έστω σε μια σχετική προμελέτη; Τι περιμένουν άραγε για να προχωρήσουν σε αναγκαίες προετοιμασίες του δύσκολου αυτού εγχειρήματος; Κατά την γνώμη μας, έπρεπε ήδη να είχαν γίνει όλες οι αναγκαίες μελέτες, ώστε όποτε οι ανάγκες το επιβάλλουν, να είναι η Κρήτη σε θέση να προχωρήσει σταδιακά σε αφαλατώσεις νερού, με όλα τα υπάρχοντα διεθνώς τεχνικά μέσα.

Αυτό πάντως που προέχει σήμερα, είναι να μας ενημερώσει υπεύθυνα η Περιφέρεια Κρήτης, για όλα τα στοιχεία που (ελπίζουμε να) έχει συλλέξει, για τις ποσότητες νερού που διαθέτουμε, για το σύνολο των αναγκών που υπολογίζουν οι ειδικοί, και για τους σχετικούς σχεδιασμούς που έχουν γίνει, προκειμένου να αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν η λειψυδρία στο νησί μας που, όσο περνούν οι μέρες, γίνεται εντονότερη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content