Για ποιό λόγο η γυναίκα έχει τόσο μεγάλη συναισθηματική και ψυχική δύναμη;

Tης

Μαρίας 

Σκαμπαρδώνη

 

Και ενώ η γυναίκα έχει τον τίτλο του ‘’ασθενούς φύλου’’ , πόσο η φράση αυτή ισχύει και έρχεται σε συμφωνία με την πραγματικότητα;  Είναι γεγονός πως η γυναίκα υστερεί σε σωματική δύναμη από τον άνδρα, αλλά αυτό την εμποδίζει να είναι εξίσου δυνατή;

Όπως έχει διαπιστωθεί, οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πιο ψύχραιμα και με μεγαλύτερη αντοχή δύσκολες καταστάσεις, σε αντίθεση με τους άνδρες οι οποίοι τις περισσότερες φορές ‘’λυγίζουν’’ περισσότερο σε δυσάρεστα γεγονότα. Η γυναίκα διαπνέεται από μεγαλύτερη σκληρότητα, συναισθηματική ισορροπία και ψυχραιμία, τα οποία της επιτρέπουν να ελίσσεται και να ξεπερνά σκληρά γεγονότα. Επιστημονικές έρευνες απέδειξαν πως οι γυναίκες μπορούν να ξεπεράσουν ευκολότερα έναν σκληρό χωρισμό, μία απώλεια ή μία αλλαγή στις εργασιακές συνθήκες. Υπάρχει λόγος που να μπορεί να ερμηνεύσει μία τέτοια συμπεριφορά;

Η γυναίκα επειδή  είναι εκείνη που φέρνει την καινούργια ζωή στον κόσμο, έχει δημιουργηθεί από τη φύση έτσι ώστε να αντέχει περισσότερο και να μην αφήνει τις εξωτερικές συνθήκες να την καταβάλλουν. Η γυναίκα που έχει παιδιά έχει εξοπλιστεί με δύναμη για να αντέχει,  έτσι ώστε οι κακουχίες να μην κάνουν το πνεύμα της να καταβληθεί για να μπορέσει να προσφέρει στα παιδιά της τη στοργή που χρειάζονται. Άρα ως πρώτη αιτία, μπορούμε να αναφέρουμε τη φύση η οποία έχει εξοπλίσει την ψυχοσύνθεση της γυναίκας με δύναμη και αγωνιστικότητα για το σκοπό της μητρότητας.

Μπορούμε όμως να αναφέρουμε και τον κοινωνικό παράγοντα της ανισότητας απέναντι στις γυναίκες που κυριαρχούσες σε πολλές κοινωνίες από την αρχή της ανθρωπότητας μέχρι σήμερα. Η γυναίκα στερούταν βασικών δικαιωμάτων και καταπιεζόταν από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Αυτή λοιπόν η στέρηση μπορεί να οδήγησε τις γυναίκες να καλλιεργήσουν μέσα τους μεγαλύτερη εσωτερική δύναμη, ώστε να μπορέσουν να αντέξουν τις δύσκολες κοινωνικές συνθήκες στις οποίες είχαν κληθεί να συμμετέχουν. 

Τόσο η φύση όσο και οι κοινωνικές συνθήκες είναι οι δύο εξηγήσεις που υπάρχουν στο να απαντήσουν για ποιο λόγο η γυναίκα έχει τόσο μεγάλη συναισθηματική και ψυχική αντοχή. Προσωπικά, δε γνωρίζω ποιος από τους δύο ισχύει αλλά όντως είναι οι δύο εξηγήσεις που μπορούν να ερμηνεύσουν την τόσο μεγάλη ψυχική δύναμη της γυναίκας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content