Στη έγκριτη μελέτη κοόρτης Framingham Heart Study που γίνεται στη Μασαχουσέτη και συνεχίζεται εδώ και 70 χρόνια, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 640 ενήλικες, με το ενδιαφέρον αυτή τη φορά να επικεντρώνεται σε παράγοντες κινδύνου των καρδιακών παθήσεων.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να φορούν έξυπνα ρολόγια που παρακολουθούσαν τον αριθμό των βημάτων που έκαναν κάθε μέρα, ενώ κατέγραφαν την πίεση του αίματος μία φορά την εβδομάδα. Αυτό διήρκεσε για περίπου πέντε μήνες, όπου οι συμμετέχοντες έκαναν κατά μέσο όρο περίπου 7.500 βήματα την ημέρα. Όσοι έκαναν είχαν και σημαντικά χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, αυτό ήταν το καθολικό συμπέρασμα, υπήρξε όπως και μια πολύ ακριβής επιδαψίλευση. Ιδού: Η συστολική αρτηριακή πίεση ήταν περίπου 0,45 μονάδες χαμηλότερη για κάθε 1,000 βήματα που ελήφθησαν.
Αυτό σημαίνει ότι κάποιος που μεσοσταθμικά καταγράφει 10.000 βήματα την ημέρα θα έχει συστολική πίεση κατά 2,25 μονάδες χαμηλότερη από κάποιον που κάνει τα μισά (5.000 βήματα). Αυτό το δεδομένο, μας κάνει να ισχυριστούμε ότι 7.000 με 10.000 βήματα την ημέρα θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά μεταξύ φυσιολογικής συστολικής αρτηριακής πίεσης (κάτω από 120 mm Hg) και αυξημένης.
«Αυτή η μελέτη εδραιώνει την κατανόηση της σχέσης μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και αρτηριακής πίεσης και αυξάνει την πιθανότητα η παχυσαρκία να επιβαρύνει αυτήν τη σχέση», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Dr. Mayank Sardana, κλινικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο της California, στο Σαν Φρανσίσκο. «Προχωρώντας, θα ήταν χρήσιμο να δούμε πόσο έξυπνες συσκευές μπορούν να αξιοποιηθούν για να προωθήσουν τη σωματική δραστηριότητα, να μειώσουν το βάρος της παχυσαρκίας και να μειώσουν πιθανώς την αρτηριακή πίεση», κατέληξε ο ίδιος.
ygeiamou.gr