Μπορεί μια αγκαλιά να γιατρέψει την πληγωμένη καρδιά;

Μια αγκαλιά, ένα χάδι στο κατοικίδιο μας και ένα βλέμμα σε αυτόν που αγαπάμε θα μπορούσε να γιατρέψει κυριολεκτικά μια καρδιά; Επιστήμονες από το Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι η ωκυτοκίνηενδεχομένως να έχει την ικανότητα να επιδιορθώνει τα κύτταρα σε μια τραυματισμένη καρδιά.

Η ωκυτοκίνη, γνωστή και ως ορμόνη της αγάπης, παράγεται φυσικά από τον οργανισμό όταν αγκαλιαζόμαστε, όταν κάνουμε σεξ και όταν ερωτευόμαστε.

Πώς θα μπορούσε όμως να γιατρέψει τις πληγές της καρδιάς; Σε μια καρδιακή προσβολή, καταστρέφονται τεράστιες ποσότητες καρδιομυοκυττάρων, μια κατηγορία κυττάρων τα οποία δεν μπορούν να αναπληρωθούν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν στην πράξη, ωστόσο, ότι η ωκυτοκίνηδιεγείρει τα βλαστικά κύτταρα στο εξωτερικό στρώμα της καρδιάς, τα οποία μετακινούνται στο μεσαίο στρώμα της και μετατρέπονται σε καρδιομυοκύτταρα.

Παρά τα θετικά αυτά αποτελέσματα της μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Cell and Developmental Biology, διευκρινίζεται ότι τα πειράματα έχουν γίνει μέχρι στιγμής μόνο σε ψάρια ζέβρα και σε ανθρώπινα κύτταρα σε περιβάλλον εργαστηρίου.

Υπάρχει όμως η ελπίδα ότι στο μέλλον η ορμόνη της αγάπης θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης θεραπείας.

Οι εκπληκτικές ιδιότητες των ψαριών- ζέβρα

Προηγούμενες έρευνες έχουν αποδείξει ότι ορισμένα κύτταρα στην εξωτερική στιβάδα της καρδιάς μπορούν να επαναπρογραμματιστούν και να μετατραπούν σε καρδιομυοκύτταρα, χωρίς όμως αυτό να είναι εφικτό από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Αυτό ήταν και το έναυσμα για την ερευνητική ομάδα για να εστιάσουν στα ψάρια ζέβρα, τα οποία έχουν τη μοναδική ιδιότητα να αναγεννούν μέρη του σώματος, όπως ο εγκέφαλος, τα οστά και το δέρμα. Λόγω της αφθονίας των καρδιομυοκυττάρων, μπορούν να αναγεννήσουν έως και το ένα τέταρτο του οργάνου- στόχου των μεγαλύτερων ψαριών-θηρευτών, που τα χρησιμοποιούν ως τα θηράματά τους για να τραφούν.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μέσα σε τρεις ημέρες από την πρόκληση ένος τραυματισμού της καρδιάς, τα επίπεδα της ωκυτοκίνης αυξήθηκαν έως και 20 φορές περισσότερο στον εγκέφαλο. Επιπλέον, η ορμόνη αυτή εμπλέκεται στη συνέχεια άμεσα στη διαδικασία επανόρθωσης της καρδιάς.

Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι η ωκυτοκίνη είχε παρόμοια επίδραση σε ανθρώπινο ιστό σε δοκιμαστικό σωλήνα.

«Η ωκυτοκίνη χρησιμοποιείται ευρέως στην κλινική ιατρική για άλλους λόγους, οπότε η χρήση της για ασθενείς μετά από καρδιακή βλάβη δεν είναι κάτι που θα μπορούσε να φανταστεί κανείς. Ακόμη και αν η αναγέννηση της καρδιάς είναι μόνο μερική, τα οφέλη για τους ασθενείς θα μπορούσαν να είναι τεράστια» προσθέτει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Aitor Aguirre, επίκουρος καθηγητής βιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Στα επόμενα βήματα των ερευνητών συμπεριλαμβάνεται και η επίδραση της ωκυτοκίνης σε ανθρώπους μετά από κακώσεις της καρδιάς.

 

ygeiamou.gr

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content