Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερα χρόνια και με υγεία, επιλέξτε μια δραστηριότητα που σας ταιριάζει: τρέξιμο, κολύμβηση, τένις, ποδηλασία, γκολφ, ακόμη και απλό περπάτημα.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καθώς και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και καρκίνο, σύμφωνα νέα μελέτη.
Η μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου ανέλυσε τις απαντήσεις 272.550 ανθρώπων (157.415 άνδρες και 115.135 γυναίκες ) ηλικίας μεταξύ 59 και 82 ετών που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τις δραστηριότητές τους στον ελεύθερο χρόνο τους, στο πλαίσιο της ανοιχτής μελέτης AARP Diet and Health Study των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας για τη σχέση διατροφής και υγείας.
Οι ερευνητές της μελέτης παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου δώδεκα χρόνια και ανέλυσαν αρχεία υγείας για θανάτους από καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα αίτια.
Στους Αμερικανούς συστήνεται να κάνουν 2,5 έως 5 ώρες μέτριας έντασης αερόβια άσκηση ή 1,25 έως 2,5 ώρες έντονης αερόβιας άσκηση την εβδομάδα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αερόβια άσκηση για το συνιστώμενο χρονικό διάστημα την εβδομάδα, συσχετίστηκε με 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με τη σωματική αδράνεια.
Τα αθλήματα με ρακέτα είχαν τα περισσότερα οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία, καθώς συνδέθηκαν με μείωση κατά 27% του κινδύνου θανάτου από καρδιακή νόσο και 16% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου.
Το τρέξιμο συνδέθηκε με 19% μείωση του κινδύνου καρκίνου και 15% μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου, ανέφεραν οι ερευνητές.
Το περπάτημα ήταν το πιο ωφέλιμο για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου μετά τα αθλήματα με ρακέτα και το τρέξιμο, σύμφωνα με τη μελέτη.
Όλες οι δραστηριότητες που μελετήθηκαν συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο θανάτου, διαπίστωσε η μελέτη.
«Η συμμετοχή σε οποιαδήποτε από τις δραστηριότητες συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με αυτούς που δεν συμμετείχαν σε δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων μέτριας έντασης», έγραψε η συγγραφέας της μελέτης Eleanor Watts, μεταδιδακτορική ερευνήτρια επιδημιολογίας στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.