Στη «δίνη» της μετάλλαξης Omicron του κορονοϊού στροβιλίζεται ο πλανήτης με τους ειδικούς να αγωνιούν για την επίδρασή της στην πορεία της πανδημίας.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία -η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε μόλις στις 11 Νοεμβρίου- η Omicron είναι πιο ευμετάδοτη αλλά δεν συνεπάγεται υψηλή νοσηρότητα, δηλαδή ανάγκη για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Ωστόσο, οι ειδικοί σπεύδουν να σημειώσουν ότι αυτό το συμπέρασμα εξάγεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα που αφορούν στην Αφρική, μια ήπειρο με κυρίως νεαρής ηλικίας πληθυσμό, κάτι που δεν ισχύει στις προηγμένες χώρες της Δύσης.
Από τις 25 Νοεμβρίου που το νέο στέλεχος ταυτοποιήθηκε και έλαβε την επίσημη ονομασία του από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) οι επιστήμονες ανά τον κόσμο εξετάζουν ενδελεχώς κάθε νέο στοιχείο που αφορά στην Omicron για να ανακαλύψουν πως μεταδίδεται και αν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν κάποια προστασία.
Κι επειδή μόλις έχει αρχίσει να χαρτογραφείται η εξάπλωσή της πέραν της Αφρικής δεν είναι προς το παρόν σαφές αν τα ήπια συμπτώματα που την χαρακτηρίζουν στις περιπτώσεις των πρώτων ασθενών, θα αφορούν και άλλους πάσχοντες ανά τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Δρ Coetzee ένας ασθενής της στις 18 Νοεμβρίου είχε αναφέρει ότι για δύο 24ωρα αισθανόταν “εξαιρετικά κουρασμένος” με σωματικά άλγη και πονοκέφαλο.
«Επρόκειτο για έναν νεαρό άνδρα 33 ετών περίπου που μου είπε ότι αισθανόταν βαριά σωματική κόπωση τις προηγούμενες ημέρες και πως τον πονούσε το σώμα του», εξηγεί. Ωστόσο η Δρ Coetzee σημειώνει ότι ο ασθενής δεν είχε πονόλαιμο αλλά σαν κάτι να τον «γαργαλούσε» στο λαιμό, χωρίς βήχα ή απώλεια όσφρησης ή γεύσης, συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τα άλλα στελέχη του κορoνοϊού.
«Τα συμπτώματα σε αυτή τη φάση μοιάζουν πάρα πολύ με μια κοινή ιογενή λοίμωξη», λέει χαρακτηριστικά η Δρ Angelique Coetzee. Και προσθέτει ότι «αυτός είναι ο λόγος που οι περισσότεροι ασθενείς με μετάλλαξη Omicron έχουν πολύ ήπια συμπτώματα και κανείς μέχρι τώρα δεν έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο».
Από τα μέχρι τώρα κλινικά δεδομένα η μετάλλαξη Omicron φαίνεται να επηρεάζει κυρίως άτομα 40 ετών και κάτω, με την πλειοψηφία αυτών να είναι ανεμβολίαστοι.
ygeiamou.gr