Κορoνοϊός: Γιατί 3 στους 10 ασθενείς ταλαιπωρούνται από επίμονα συμπτώματα

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας (UAMS) ανακάλυψαν ενδεχομένως τον ένοχο πίσω από την παρατεταμένη νόσηση σε σημαντικό αριθμό ασθενών με κορoνοϊό. Η κατάσταση που είναι γνωστή ως μακρά-Covid (long-Covid), αφορά το 30% σχεδόν των ασθενών με επίμονα συμπτώματα όπως κόπωση, σύγχυση και δύσπνοια.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της υποσχόμενης μελέτης που δημοσιεύεται στο PLOS ONE, John Arthur, M.D., Ph.D, καθηγητή στο Τμήμα Νευρολογίας του UAMS, για την επιπλοκή της νόσου ευθύνεται ένα αντίσωμα που παράγεται εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη και το οποίο επιτίθεται σε έναν βασικό ρυθμιστή του ανοσοποιητικού συστήματος, διαταράσσοντας τη λειτουργία του.

«Όλα μας τα ευρήματα είναι συνεπή με την εμπλοκή αυτού του αντισώματος, μια εντυπωσιακή διαπίστωση που χρήζει περαιτέρω διερεύνησης», ανέφερε.

Το αντίσωμα επιτίθεται στο μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης-2 (ACE-2), το οποίο ρυθμίζει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού έναντι του ιού μέσα από τον μεταβολισμό ενός πεπτιδίου που ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτή η δράση είναι που το κατατάσσει νούμερο ένα ύποπτο για την παρατεταμένη νόσο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα πλάσματος ή ορού από 67 ασθενείς με θετική διάγνωση για κορωνοϊό SARS-CoV-2 για αντισώματα έναντι του ενζύμου ACE2 και 13 χωρίς ιστορικό μόλυνσης. Τα σχετικά αντισώματα ανιχνεύτηκαν στο 81% των αιματολογικών δειγμάτων από ασθενείς που είχαν νοσήσει με COVID-19 μόνο.

«Αν η ερευνητική μας υπόθεση επιβεβαιωθεί, τότε ανοίγει ο δρόμος για την εύρεση νέων θεραπειών. Υπάρχουν φάρμακα που θα μπορούσαν να δράσουν αποτελεσματικά για τη θεραπεία και ανακούφιση των ασθενών με μακρά-Covid», δήλωσε ο Δρ Arthur.

ygeiamou.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content