Η ώρα της μεγάλης φυγής για τις διακοπές πλησιάζει κι ετοιμάζουμε αποσκευές. Μαζί με τα άκρως απαραίτητα της παραλίας φέτος καλού-κακού ας πάρουμε κι ένα φορητό μίνι- φαρμακείο, γιατί πρώτη στη λίστα των καλοκαιρινών ατυχημάτων είναι μια στενή επαφή -όχι με κρούσμα του κορονοϊού- αλλά με τα μακριά πλοκάμια της μωβ μέδουσας η οποία έχει κάνει εισβολή στις ακτές του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.
Μωβ μέδουσες: Τα παλιά τρικ που ξέρουμε για τις τσούχτρες και τις μέδουσες δεν «δουλεύουν»
Η μωβ μέδουσα, εντυπωσιακή στην όψη, περιέχει στα πλοκάμια της μία νευροτοξίνη, η οποία καθιστά την επαφή μαζί της ιδιαίτερα επώδυνη. Τα μεγαλύτερα προβλήματα με την μωβ μέδουσα είναι τα δύο μέτρα μήκους λεπτά πλοκάμια της που είναι δύσκολο να τα διακρίνουμε μέσα στο νερό και το γεγονός ότι όλα τα παλιά τρικ που ξέρουμε για τις τσούχτρες και τις μέδουσες δεν «δουλεύουν» στη συγκεκριμένη περίσταση.
Μωβ μέδουσες: Τι να κάνετε εάν σας τσιμπήσουν
Όπως εξηγεί ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας διδάκτωρ της ιατρικής σχολής ΕΚΠΑ δεν πρέπει να ξεπλύνουμε το τραύμα με γλυκό νερό, ούτε να βάλουμε οινόπνευμα ή αμμωνία όπως συνήθως κάνουμε με τα άλλα τσιμπήματα. Λόγω της ιδιαιτερότητας της νευροτοξίνης το τσίμπημα της μωβ μέδουσας χρειάζεται ξέπλυμα του πονεμένου σημείου με θαλασσινό νερό, τρίψιμο με μία πιστωτική κάρτα ή την λεπίδα ενός μαχαιριού για να φύγουν τα υπολείμματα που μπορεί να είναι ακόμα κολλημένα πάνω στο δέρμα μας, ξέπλυμα του ερεθισμένου δέρματος με ένα διάλυμα μισό-μισό θαλασσινό νερό και μαγειρική σόδα και μετά μπόλικο πάγο για την αποφυγή του οιδήματος.
Επειδή στις μη οργανωμένες παραλίες είναι δύσκολο να βρούμε πάγο αν έχουμε μαζί μας ένα παγωμένο μπουκάλι νερού ή κουτάκια αναψυκτικών τα χρησιμοποιούμε σαν αυτοσχέδια παγοκύστη. Αν ο πόνος επιμένει θα χρειαστεί επάλειψη της πονεμένης περιοχής με μία κορτιζονούχα αλοιφή και ενδεχομένως να πάρουμε και κάποιο αντισταμινικό χάπι για όσες μέρες μας
υποδείξει ο γιατρός ή ο φαρμακοποιός. Πρέπει να ειδοποιήσουμε άμεσα τον γιατρό ή να πάμε στα εξωτερικά ιατρεία ενός νοσοκομείου ή σε περιφερειακό ιατρείο ή κέντρο υγείας αν εμφανίσουμε ύποπτα συμπτώματα, που αφορούν την λειτουργία άλλων συστημάτων και δεν σχετίζονται με τις προκληθείσες δερματικές αντιδράσεις, όπως ζαλάδα, τάση για εμετό, σύγχυση ή τάση για λιποθυμία.
enikos.gr