Ο καφές ρυθμίζει πίεση, χοληστερόλη και σάκχαρο

Η κατανάλωση καφέ της τάξεως του ενός έως τεσσάρων φλιτζανιών την ημέρα σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου σύμφωνα με νέα ανασκόπηση ερευνών.

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί βάσει προηγούμενων μελετών με ευεργετικές δράσεις όχι μόνο για την καρδιαγγειακή υγεία και τον διαβήτη τύπου 2, αλλά και με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από κάθε αιτία.

Ωστόσο δεν έχει διερευνηθεί σε βάθος η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και το μεταβολικό σύνδρομο.

«Το μεταβολικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από έναν αριθμό παραμέτρων – όπως υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, αυξημένη γλυκόζη νηστείας και κεντρικού τύπου παχυσαρκία – που σχετίζεται με την επιταχυνόμενη αγγειακή γήρανση και τα καρδιαγγειακά συμβάματα» εξηγεί η Δρ. Estefania Toledo από το Πανεπιστήμιο της Navarra  και ο Δρ. Giuseppe Grosso από το Πανεπιστήμιο της Catania.

Στην έρευνά τους οι δυο ειδικοί διερεύνησαν την επίδραση του καφέ στο μεταβολικό σύνδρομο με βάση τις διαθέσιμες έρευνες. Η Δρ. Toledo συνέλεξε στοιχεία από δυο μετα-αναλύσεις που δημοσιεύθηκαν το 2016 σύμφωνα με τις οποίες η κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, αν και παρατηρήθηκαν ορισμένες διακυμάνσεις στα αποτέλεσμα μεμονωμένων ερευνών.

Σύμφωνα μάλιστα με κοόρτη 17,000 μεσήλικων ενηλίκων στη Νορβηγία διαπιστώθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ (1-4 φλιτζάνια την ημέρα) φάνηκε προστατευτική έναντι του μεταβολικού συνδρόμου ειδικά για τους άνδρες. Κατανάλωση μεγαλύτερη των τεσσάρων φλιτζανιών ημερησίως όμως δεν φάνηκε να ασκεί περαιτέρω προστατευτική δράση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα άλλης μελέτης από μια ομάδα περισσότερων από 9.000 Αμερικανών ενηλίκων, ηλικίας 45-64 ετών, όπου το 40% ανέπτυξαν μεταβολικό σύνδρομο, διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση καφέ συσχετιζόταν με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, ωστόσο η συσχέτιση δεν ήταν σημαντική.

Αντιθέτως η Μελέτη Υγείας και Ανάπτυξης του Άμστερνταμ που διαπίστωσε εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου σε ποσοστό 10% στην ηλικία των 36 ετών δεν κατέληξε στη διαπίστωση ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και το μεταβολικό σύνδρομο.

Σε μεγάλη προοπτική μελέτη 22,000 ενηλίκων που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Navarra και εστίασε στον καφέ με και χωρίς καφεΐνη παρατηρήθηκε ότι η κατανάλωση 1-4 φλιτζανιών καφέ την ημέρα σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου.  Ο συσχετισμός παρατηρήθηκε τόσο στον κανονικό καφέ όσο και στον καφέ χωρίς καφεΐνη  και στην ανασκόπηση κάθε είδους καφέ ξεχωριστά ο συσχετισμός ήταν παρόμοιος αλλά και στις δυο περιπτώσεις δεν ήταν στατιστικά σημαντικός.

Ο Δρ. Grosso ανέλυσε έρευνες που εστιάζουν σε μεμονωμένες πτυχές του μεταβολικού συνδρόμου καθώς και σε πιθανούς μηχανισμούς που περιγράφουν αυτούς τους συσχετισμούς.

Ο Δρ. Grosso τόνισε την πιθανή προστατευτική δράση της με μέτρο κατανάλωσης καφέ σε μερικούς τύπους καρκίνου, αλλά ανέφερε ότι η επίδραση του καπνίσματος ειδικά σε σχέση με την θνησιμότητα από τον καρκίνο, ανέτρεπε τα δεδομένα. Όταν έγινε προσαρμογή των δεδομένων για να ληφθεί υπόψη ο παράγοντας του καπνίσματος, ο ερευνητής κατέληξε στη διαπίστωση ότι η με μέτρο κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μείωση των καρδιαγγειακών νόσων, του καρκίνου και της θνησιμότητας από κάθε αίτιο.

Επίσης ο ερευνητής υποστηρίζει ότι υπάρχει μια γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση καφέ και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα μάλιστα με τις έρευνες του ιδίου του Δρ. Grosso η μακροχρόνια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης. Όσο για την παχυσαρκία, ακόμη ένα παράγοντα κινδύνου για το μεταβολικό σύνδρομο, ο συσχετισμός φάνηκε πιο αδύναμος.

Βάσει των ερευνών που ανέλυσε ο Δρ. Grosso φάνηκε ότι τόσο η υψηλή κατανάλωση καφέ και τσαγιού συσχετίζονταν αντίστροφα με την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου. Φάνηκε μάλιστα ότι όσοι κατανάλωναν τρία φλιτζάνια καφέ ή περισσότερο είχαν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, περιφέρεια μέσης, συστολική και διαστολική πίεση, τριγλυκερίδια και υψηλότερη καλή HDL χοληστερόλη συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι την ημέρα.

 

 

ygeiamou.gr

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content