Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουμε αν κρατάμε το φτέρνισμα

Στην εποχή του κορονοϊού ντρεπόμαστε να βήξουμε ακόμα και να φτερνιστούμε, για να μην θεωρήσουν οι γύρω μας ότι έχουμε νοσήσει. Προσπαθούμε, η αλήθεια είναι να τα «πνίξουμε», ωστόσο στην δεύτερη περίπτωση, οι γιατροί μας λένε κατηγορηματικά: Μην το κάνετε αυτό, μην πνίγεται το φτέρνισμά σας, γιατί εγκυμονεί κινδύνους».

Στη Βρετανία, οι γιατροί διαπίστωσαν τον τραυματισμό ενός άντρα στο πίσω μέρος του λαιμού του, επειδή κρατούσε το φτέρνισμα και δεν το άφηνε ελεύθερο.

Πιο ειδικότερα όμως, η έρευνα του BMJ Case Reports, από ειδικούς για τη μύτη, το αυτί και το λαιμό του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Λέστερ, έδειξε ότι «η διακοπή του φτερνίσματος μέσω αποκλεισμού των ρουθουνιών και του στόματος είναι ένας επικίνδυνος ελιγμός και πρέπει να αποφεύγεται».

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την υγεία μας; «Μπορεί να οδηγήσει σε πολυάριθμες επιπλοκές, όπως ψευδομειακό στομάχι (σ.σ. αέρας παγιδευμένος στο στήθος μεταξύ των δύο πνευμόνων), διάτρηση της τυμπανικής μεμβράνης (σ.σ. διάτρητο τύμπανο), ακόμη και ρήξη εγκεφαλικού ανευρύσματος (σ.σ. αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο)».

Τονίζουν λοιπόν πως «αν δεν απελευθερώσετε την πίεση που δημιουργείται από ένα πιθανό φτέρνισμα, μπορεί να σημαίνει ότι η μύτη και ο λαιμός σας πρέπει να το αντιμετωπίσουν. Οπότε θα μπορούσε να καταλήξετε με ένα σπασμένο τύμπανο αυτιού, επειδή ο μπλοκαρισμένος αέρας- που προσπαθεί να διαφύγει- θα μεταφερθεί στον σωλήνα που συνδέει το αυτί και το τύμπανο του αυτιού σας».

Αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα από το οποίο μπορεί να υποφέρετε/τραυματιστείτε μην αφήνοντας ελεύθερο το φτέρνισμά σας, με τους ειδικούς να λένε επίσης ότι το κράτημα στο φτέρνισμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει λοίμωξη στο αυτί.

Ο λόγος που φτερνιζόμαστε είναι να σπρώξουμε προς τα έξω «πράγματα» που δεν πρέπει να βρίσκονται στις διόδους μας και επομένως, οτιδήποτε έχει μικρόβια σε αυτά, είναι πιθανό να προκαλέσει μόλυνση εάν καταλήξει εκεί που δεν πρέπει.

Αν όλα αυτά δεν είναι αρκετά, υπάρχει κίνδυνος να υποφέρετε από κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία, καθώς ο αέρας που τον εξαναγκάζετε να μην βγει, «σκάει» στη μύτη, τα μάτια ή τα τύμπανα των αυτιών σας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ
Click to Hide Advanced Floating Content