Ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Anthony Ojieh, ενδοκρινολόγος – διαβητολόγος από το Delta State College της Νιγηρίας ανέφερε σχετικά: «Το κρεμμύδι είναι εύκολα προσβάσιμο και έχει χρησιμοποιηθεί ως συμπλήρωμα διατροφής. Φαίνεται τώρα πως έχει επιπλέον τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί στη θεραπεία ασθενών με διαβήτη».
Οι ερευνητές εξέτασαν τη θεωρία αυτή σε αρουραίους. Συνολικά, τρεις ομάδες αρουραίων στους οποιους είχε προκληθεί διαβήτης έλαβαν μια σειρά από δόσεις εκχυλίσματος κρεμμυδιού, με στόχο να διαπιστωθεί εάν μπορούσε να βελτιώσει την επίδραση του φαρμάκου. Οι δόσεις ήταν 200mg, 400mg και 600mg ανά κιλό σωματικού βάρους. Οι ερευνητές έδωσαν επιπλέον το φάρμακο και το κρεμμύδι σε 3 ομάδες μη διαβητικών αρουραίων με φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Η έρευνα αποκάλυψε ότι, από τους διαβητικούς αρουραίους, αυτοί που έλαβαν 400 mg και 600 mg ανά κιλό σωματικού βάρους παρουσίασαν μείωση των επιπέδων σακχάρου κατά 50% και 35% αντίστοιχα, σε αντίθεση με το αρχικό στάδιο.
Επιπροσθέτως, το εκχύλισμα κρεμμυδιού μείωσε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε διαβητικούς αρουραίους, με όσους έλαβαν τη δοσολογία των 400mg και 600mg να παρουσιάζουν τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η έρευνα διαπίστωσε, επιπλέον, ότι το εκχύλισμα κρεμμυδιού οδήγησε σε αύξηση βάρους των μη διαβητικών αρουραίων, αλλά όχι και σε αυτούς με διαβήτη.
Ο Δρ Ojieh κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «το κρεμμύδι φαίνεται ότι αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και, επομένως, την επιθυμία για τροφή, με αποτέλεσμα την ενισχυμένη πρόσληψη φαγητού. Μένει να εξετάσουμε τον μηχανισμό μέσω του οποίου το κρεμμύδι συμβάλλει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα».
ygeiamou.gr